skipToContentskipToFooter

Autorisatie nu aan te vragen voor de invoer van CBAM-goederen

31-03-2025 De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het aanvraagproces voor de status van 'toegelaten CBAM-aangever' op 31 maart van start gaat in het CBAM-register. Dit stelt importeurs en indirecte douanevertegenwoordigers in staat om de benodigde autorisatie aan te vragen voor de invoer van CBAM-goederen.

Om het aanvraagproces te faciliteren, is er een speciale sectie genaamd het 'Authorisation Management Module' (AMM) toegevoegd aan het CBAM-register. Deze module biedt uitgebreide begeleiding door middel van instructievideo’s en een handleiding en ondersteunt de interactie tussen CBAM-aangevers en bevoegde autoriteiten.

De Commissie adviseert importeurs die verwachten de voorgestelde jaarlijkse de-minimis drempel voor de invoer van CBAM-goederen (50 ton) in 2026 te overschrijden, om zo spoedig mogelijk een autorisatie aan te vragen. Deze aanvraag wordt ingediend in de lidstaat van vestiging, ongeacht waar de goederen worden geïmporteerd. Bedrijven voor wie dit niet aannemelijk is, wordt aangeraden om te wachten tot het najaar – tegen die tijd wordt verwacht dat de legislatieve route voor de voorgestelde vereenvoudigingen is afgerond.

Vereenvoudigingspakket CBAM

Als onderdeel van het eerste Omnibuspakket, gepresenteerd op 26 februari 2025, heeft de Commissie wijzigingen voorgesteld om CBAM te vereenvoudigen en administratieve lasten te verminderen. Belangrijke voorstellen zijn:

Vrijstelling voor kleine importeurs: Importeurs die minder dan 50 ton CBAM-goederen per jaar invoeren, worden vrijgesteld van alle verplichtingen. Dit zou naar schatting 90 procent van de importeurs uitzonderen, terwijl nog steeds ruim 99 procent van de emissies onder CBAM blijven vallen.


  • Vereenvoudigde emissiemonitoring: Het wordt eenvoudiger om standaardwaarden toe te passen, waardoor verificatie niet langer nodig is. De monitoring wordt beperkt tot de emissies van de productieprocessen van de belangrijkste grondstoffen.


  • Standaardwaarden voor betaalde koolstofprijs: Importeurs hoeven geen aparte informatie meer te verzamelen over de betaalde koolstofprijs, aangezien er standaardwaarden worden geïntroduceerd.


  • Flexibiliteit in certificatenverplichting: De verplichting om per kwartaal CBAM-certificaten aan te schaffen, wordt verlaagd van 80 procent naar 50 procent van de ingebedde emissies van de geïmporteerde goederen.


Deze voorstellen moeten nog het Europese wetgevingsproces doorlopen voordat ze definitief worden. De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) beoordeelt momenteel de impact van deze wijzigingen voor Nederlandse importeurs en zal hen informeren over de gevolgen voor de lopende verplichtingen.

CBAM-portaalfunctie

Vanaf januari 2025 biedt het CBAM-register een nieuwe portaalfunctie waarmee installatie-operatoren buiten de Europese Unie hun installatie- en emissiegegevens eenvoudig kunnen delen met rapporterende CBAM-aangevers. Dit voorkomt dat gegevens afzonderlijk aan elke aangever moeten worden verstrekt en waarborgt tegelijkertijd de vertrouwelijkheid van bedrijfsgevoelige informatie.

CBAM-aangevers kunnen de verstrekte gegevens ophalen via het Transitional Registry. Een nieuwe zoekfunctie in de 'Emissions'-tab stelt hen in staat om installatie- en emissiegegevens uit het Third Country Installations Registry direct op te vragen. Om deze functie te gebruiken, moeten CBAM-aangevers hun EORI-nummer delen met de leverancier buiten het CBAM-register.

evofenedex blijft de ontwikkelingen rondom CBAM nauwlettend volgen en zal haar leden tijdig informeren over relevante veranderingen en verplichtingen.

Vragen over internationaal ondernemen?

Agnieszka en haar collega's helpen je graag verder

Agnieszka evofenedex