Impact van hoge brandstofprijzen reduceren door samenwerking
Leestijd: 2 minuten
Samenwerking tussen bedrijven verlaagt transportkosten
20-04-2022 Niemand kan er omheen: de brandstofprijzen zijn sterk gestegen het afgelopen jaar. Ondanks de tijdelijke accijnsverlaging blijven de prijzen historisch hoog.
De oorzaken zijn legio: een sterk gestegen vraag naar olie na de coronacrisis, een relatief dure dollar ten opzichte van de euro.... En de Russische inval in Oekraïne heeft de grondstoffenmarkt nog verder opgeschud door het uitsluiten van Rusland van de wereldhandel. De komende tijd publiceren we een reeks artikelen die ingaan op de mogelijkheden om brandstofkosten te besparen. In dit artikel lees je de eerste manier: je eigen logistiek efficiënter maken door samen te werken met andere bedrijven die bijvoorbeeld op hetzelfde industrieterrein zijn gevestigd.
Beladingsgraad
Stel, een eigen vervoerder is gevestigd in Maastricht. Brengt hij een levering naar een klant in Leeuwarden, dan is het zonde als de vrachtauto 332 km leeg terugrijdt. Toch gebeurt dit dagelijks. De beladingsgraad van het vrachtverkeer in Nederland wordt geschat tussen de 60 en 70 procent. Rekenen we de gedeeltelijk beladen vrachtwagens mee, dan is de beladingsgraad nog veel lager. Deze cijfers gelden ook voor logistiek dienstverleners die niet direct een retourvracht hebben bij het uitvoeren van een opdracht voor een verlader. Optimaliseren biedt kansen om transportkosten te drukken.
Digitalisering en duurzaamheid
Digitalisering biedt de mogelijkheid de lading van verschillende partijen effectiever te bundelen. Via het online platform Compose kunnen bedrijven laadruimte in vrachtauto’s, magazijnruimte en logistiek personeel delen. Door vrachten te bundelen richting een afnemer of door de retourstroom van een andere verlader mee te nemen, worden vele dure kilometers bespaard.
Bedrijven op eenzelfde industrieterrein kunnen bijvoorbeeld met elkaar een samenwerking aangaan om samen hun lading te versturen. Op deze manier wordt de bestaande transportcapaciteit beter benut, waardoor er per vracht minder kilometers gereden hoeven te worden. Uiteindelijk scheelt dit vele liters diesel per rit. Ook wordt er direct een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot gerealiseerd. Logistieke samenwerking helpt dus ook om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.
Matchmakingstool
Compose is in essentie een matchmakingstool voor bedrijven en is eenvoudig te gebruiken. Bedrijven die op zoek zijn naar een logistieke samenwerkingspartner, vullen online hun voornaamste goederenstromen en enkele basisgegevens in. Vervolgens zoekt het systeem op basis van onder andere afstand een passende match. Het gebruik van het platform is kosteloos en met gegevens wordt voorzichtig omgegaan. Op www.supplychainsamenwerking.nl is meer informatie te vinden over het nut van strategisch samenwerken op logistiek gebied.
Belangstellenden kunnen hier een profiel aanmaken voor een eerste indruk van het platform Compose. Bedrijven matchen via Compose biedt dus veel voordelen. Het zorgt voor kostenbesparing, efficiëntie en CO2-reductie. En eindklanten krijgen de service die hun beloofd is.
Gerelateerde nieuwsberichten
CSDDD verplicht bedrijven en hun ketenpartners tot zorgvuldige omgang met mens en milieu
25 april 2024
evofenedex lanceert Nieuwe MKB Community voor Noord-Nederland
8 april 2024
Alsnog Europees akkoord over ketenzorgplicht
18 maart 2024
Logistieke samenwerking als aanjager van duurzaam ondernemen
3 januari 2024
Kijkje in de groene keuken bij Metos
3 augustus 2023
Leren van het succes van anderen tijdens de MKB Business Tours
20 juli 2023
Kwetsbare handelsketens
24 april 2023
Leren van de buren
13 april 2023
CO2 van schip tot tomatenkweker
13 april 2023