skipToContentskipToFooter

20-07-2023 Zelf niet het wiel opnieuw uitvinden, maar gebruik maken van de ervaring van anderen, oftewel simpelweg leren van elkaar, dat is hoe de verschillende MKB Business Tours bedrijven helpen. 

Dit alles vindt plaats tijdens bedrijfsrondleidingen bij collega mkb’ers uit de community. Zo kunnen de deelnemers ter plekke leren van de kwaliteiten van verschillende bedrijven. 

De toeleveruitdagingen het hoofd bieden volgens EPCOR

Door verschillende omstandigheden hebben veel bedrijven op dit moment last van toeleverproblematiek. Zo ook EPCOR, servicespecialist voor auxiliary power units van vliegtuigen. Rinse van Beusekom, Supplychainmanager bij EPCOR legt uit: ”Wij houden grote voorraden aan, maar soms komt het toch voor dat een order onvolledig is en tussentijds moet worden opgeslagen. Dit zorgt voor een hoge bezettingsgraad in het magazijn. Daarnaast komt elk onderdeel bij ons binnen in een eigen kist. Deze moeten ook opgeslagen worden, zodat het onderdeel in dezelfde kist weer terug kan naar de klant. Om deze reden en om de (grote) beoogde groei, zal EPCOR gaan uitbreiden naar het pand van de buren. Dit wordt een forse uitdaging voor het bedrijf, want de operatie moet gewoon doorgaan tijdens de verhuizing.”

Tijdens de bedrijfsrondleiding die EPCOR aanbiedt aan de deelnemers van de MKB Business Tour, worden gezamenlijk ervaringen met de uitdaging van een bedrijfsverhuizing, knelpunten in de supplychain en de ervaring met de implementatie van ERP-systemen gedeeld. Onder de verschillende deelnemers is er veel kennis over deze onderwerpen aanwezig.

Supplychainmanager Rinse van Beusekom geeft de bedrijfsrondleiding bij EPCOR.

epcor_1.jpg

Duurzaamheid gebruiken als voordeel bij Metos

Duurzaamheid stelt veel bedrijven anno nu voor hete vuren. Metos, bedrijfskeukenspecialist, heeft dit probleem inmiddels bij de horens gevat. Hun doelstelling: producten produceren tegen de laagst mogelijke ecologische kosten. En dat leidt tot innovaties, zoals een vaatwasser die uit afwaswater het afval en het water goed van elkaar kan scheiden. Maar ook Metos kent zo zijn uitdagingen. Zo zijn er vertragingen in de bouwactiviteiten rondom bedrijfskeukens, hierdoor heeft het bedrijf momenteel te kampen met een grote voorraad. 

Na de bedrijfsrondleiding bij Metos delen de deelnemers hun eigen duurzaamheidsuitdagingen, waarbij de focus vooral ligt op het verduurzamen van het transport. De innovaties die Metos heeft ontwikkeld, blijken als inspiratie te dienen om de bedrijven van de deelnemers zelf duurzamer te maken.

Stafa houdt grip op 75.000 artikelen met IT

Met een assortiment van 75.000 artikelen en 30.000 opslaglocaties, levert Stafa bevestigingsmaterialen voor de wereldmarkt. Hoe houd je met deze grote aantallen de service en levering onder controle? Bij Stafa gebeurt dit door middel van effectieve IT-veranderingen, zoals de implementatie van een ERP- en WMS-systeem en het gebruik van een business intelligence tool. Zo is gebleken dat IT-verbeterprojecten noodzakelijk zijn voor verbeteringen binnen de gehele logistieke afdeling.

Een beeld dat één van de deelnemers aan de rondleiding herkent. “Ons bedrijf had wel veel data, maar weinig informatie. We moeten gaan naar datagedreven onderneming. Hiervoor moeten we investeren in zowel goede datakwaliteit als in inzichtelijkheid ervan. Door het vastleggen van data kan het onderbuikgevoel van ervaren medewerkers ook echt worden onderbouwd.”

Jip de Jong, de operationsmanager van Stafa, wijst daarbij ook op het belang van de interne cursussen waarmee medewerkers worden voorbereid op de veranderingen op de werkvloer. 

Projectsoftware in plaats van planningssoftware bij Verhoef Aluminium

In de nichemarkt die bestaat uit toegangsinstallaties voor schepen en reddingsboten, is Verhoef een grote speler. Maar met producten die op maat gemaakt worden, is grip houden op de productie erg belangrijk. Met software bestemd voor projectmanagement, is het bedrijf in staat om de werkvloer op de een efficiënte manier aan te sturen.

Veel deelnemers aan de MKB Business Tour herkennen de druk die wordt uitgeoefend op de werkvloer, onder andere door capaciteitsschommelingen en door de arbeidstekorten die er zijn. De veelgehoorde vraag is dan ook hoe je daar uiteindelijk het beste mee kunt omgaan.

Community

Van personeelstekorten tot uitdagingen op het vlak van duurzaamheid, deelnemers aan de MKB Business Tour-community vinden antwoorden en inspiratie bij elkaar. De MKB Business Tour is voor leden van evofenedex die graag van elkaar willen leren. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Aan het eind van elke tour is er de netwerkborrel.

borrel_mkb.jpg

Neem ook deel aan een tour in je regio:

4 september Regio Oost bij Esschert Design in Enschede.

Esschert Design ontwikkelt en verkoopt een assortiment van basis-, trend- en niche artikelen. De organisatie heeft 2,6 miljoen artikelen op de plank liggen en exporteert naar meer dan 65 verschillende landen.

Tijdens deze bijeenkomst komt, onder andere, de invloed van duurzaamheidswetgeving, zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) op het mkb, aan bod.

21 september regio Zuidoost bij United Petfood Group Waalwijk.

United Petfood is een huismerkproducent van kwalitatief hoogstaand nat- en droogvoer, koekjes en snacks voor honden en katten. Het bedrijf produceert per jaar 925.0000 ton honden- en kattenvoer en exporteert naar 95 landen.

Tijdens deze bijeenkomst komt het contact tussen sales en operatie ruimschoots aan de orde. Hoe maak je de verkoopbeloftes waar in de operatie? Ook is er aandacht voor vergrijzing.

5 oktober regio Noordwest bij Fotolight en Construction-Display Zwanenburg.

Fotolight produceert onder andere ledsigns, gevelreclame en productdisplays. Construction-Display produceert prefab bouwelementen uit hout en uit bijna alle soorten kunststof.

De werving van specialistisch personeel, de impact van stijgende energieprijzen en de wensen van de klanten, staan tijdens deze Business Tour centraal. Lees hier meer.

Vragen over een MKB community of aanmelden?

Denise en haar collega's helpen je graag verder

Denise