skipToContentskipToFooter

Bedrijven helpen met versnelling digitalisering

04-11-2022 Tijdens de beurs ICT & Logistiek in Utrecht wordt op dinsdag  8 november het officiële startschot gegeven voor de aanpak van de versnelling van de digitalisering in de logistieke ketens. Met het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) zetten overheid én bedrijfsleven samen de schouders onder toekomstbestendige logistieke ketens waarbij digitaal samenwerken de hoofdrol speelt. De lancering wordt verzorgt door Ruth Clabbers, directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme zaken van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Samen optrekken

DIL is een programma waarbij overheid en bedrijfsleven samen optrekken en wordt financieel ondersteund door een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de havenbedrijven Rotterdam en Amsterdam, Schiphol, evofenedex, TLN,  douane en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven werken samen aan de uitvoering. Het DIL-programma realiseert een versnelling van de ontwikkeling van een decentrale basis data infrastructuur en helpt ondernemers stappen te maken naar data-gedreven werken.

Een belangrijk onderdeel van het programma is het bieden van ondersteuning aan mkb-bedrijven die verder willen met digitalisering om klaar te zijn voor wat in de toekomst nodig is om mee te blijven doen: nationaal, maar ook internationaal. Zo’n 69 procent van het Nederlandse mkb-bedrijfsleven is echter nog niet klaar om volledige digitaal samen te werken. Onder meer met een scan op een speciaal in het leven geroepen website kunnen bedrijven een eerste scan uitvoeren om hun niveau en behoefte te peilen