skipToContentskipToFooter

Deel 2: het belang van goede codes

Scannen in een magazijn heeft veel voordelen. Zo zorgt scannen onder andere voor het optimaliseren van de voorraad en vergroten van de leverbetrouwbaarheid. Toch maakt het midden- en kleinbedrijf (mkb) nog altijd in minstens 40 procent van zijn magazijnen niet of nauwelijks gebruik van scanapparatuur. Samen met bedrijfsadviseur Arjen Lagerweij gaan we in een serie van 4 artikelen dieper in op de voordelen van scannen in het magazijn. Deze keer zoomen we in op het belang van goede codes.

Scannen gaat niet zonder codes. Zoals koffie zetten nooit gaat lukken zonder water, kan er in een magazijn zonder streepjes- of QR-codes nooit worden gescand. Zo’n label op een product bevat meer informatie dan veel mensen denken, maar het is uiteraard wel zaak om te zorgen dat die informatie klopt.

In de farmaceutische industrie bijvoorbeeld hebben alle producten inmiddels een kloppende code. Maar voor een bedrijfstak als de bouw en de daar gebruikte materialen is dat nog lang niet altijd het geval. Dan kan het, alvorens bouwmaterialen op te slaan, geen kwaad die zelf van een productcode te voorzien.

Altijd een code

Sowieso moet elk product voorzien zijn van een code voor het een magazijn in gaat. Bij producten die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Aziatische landen kan het handig zijn om de fabrikant die code er alvast te laten opplakken. Je zou namelijk niet de eerste zijn die bij aankomst alle dozen moet openmaken om te kijken in welke verpakking de rode, witte en blauwe koffiebekers nou precies zitten.

Ook voor voorraadbeheer zijn codes een zegen, want het scansysteem houdt dan keurig bij wat er nog op voorraad is en wat er inmiddels is uitverkocht.  

Labels

Wie zelf alle artikelen in zijn magazijn gaat labelen, moet zorgen voor goede apparatuur en goede materialen. Het is van belang dat labels, ongeacht of ze nou voorzien zijn van een streepjes- of QR-code, van het juiste materiaal zijn gemaakt. Ze moeten bijvoorbeeld onder bepaalde omstandigheden tegen vocht kunnen. Maar het is ook denkbaar dat labels, zeker als ze wat langer meegaan, langzaam vergelen en dan niet meer leesbaar zijn.

Zorg voor niet te grote, maar zeker ook niet te kleine codes. Pallets worden soms op grote afstand uitgelezen en dan moet de code van voldoende formaat zijn.

Aanduiding 

Afhankelijk van de aard van het bedrijf en de geleverde producten kan het lonend zijn om zelf een barcodeprinter aan te schaffen, maar dat is iets om met een leverancier te overleggen.

Ronduit noodzakelijk is het om alle opslagplekken in het magazijn, hoe groot of klein ook, een aanduiding te geven waarmee het scansysteem overweg kan. Op dit moment weten medewerkers misschien wel uit hun hoofd waar een bepaald artikel te vinden is, maar dat is kennis die vrij gemakkelijk verloren gaat. Als medewerker Henk, die álles weet te vinden, opeens de loterij wint en ontslag neemt, is het bedrijf meteen in rep en roer.

Dat gevaar is er niet bij een magazijn waar gescand wordt. Het is dan voor elke werknemer meteen duidelijk waar wát staat en dat voorkomt lange zoekacties. Met een goed ingericht magazijn bespaar je een hoop ergernis, tijd en geld.

Inspiratiesessie

Overweeg je te starten met scannen? Of denk je meer te kunnen halen uit je scanapparatuur? Op maandag 22 mei organiseert evofenedex de inspiratiesessie ‘Starten met scannen in het magazijn’ in Zoetermeer. Naast het delen van basiskennis laten we je verschillende scanapparaten en technieken ervaren in ons eigen magazijn. Deze bijeenkomst is exclusief voor leden van evofenedex.