Slim orderpicken met ABC-indeling
De ABC-indeling is een veelgebruikte methode om de indeling van het magazijn te bepalen.
Slim orderpicken met ABC-indeling
Orderpickers zijn gemiddeld de helft van hun tijd bezig met het overbruggen van afstanden tussen de verschillende producten in het magazijn. De afgelegde afstand in een dag kan soms oplopen van tien tot twintig kilometer per dag. Door producten effectief te plaatsen in het magazijn kan er veel afstand, en dus tijd, bespaard worden. Bedrijven kunnen de logistiek verbeteren door het magazijn slim in te delen aan de hand van de ABC-indeling. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor de interne logistiek, maar ook voor de klant.
ABC-indeling
De ABC-indeling is een veelgebruikte methode om de indeling van het magazijn te bepalen. Tijdens de analyse is het doel om de voorraad in het magazijn op te delen in snellopers (A), minder snellopers (B) en langzaamlopers (C). Door de snellopers vooraan te leggen en de langzaamloper achteraan, leggen logistiek medewerkers bij het op voorraad zetten en orderpicken minder afstand af. Dit betekent slimmer orderpicken: minder kosten, minder fysieke belasting en meer effectiviteit.
Omloopsnelheid berekenen
Om te bepalen wat de hardlopers en de langzaamlopers zijn, wordt de omloopsnelheid van de producten berekend. De omloopsnelheid van producten is het aantal keer dat een artikel in een bepaalde periode wordt verkocht. Hoe hoger de omloopsnelheid, hoe beter het product wordt verkocht. De omloopsnelheid kan op verschillende manieren worden berekend: met een warehousemanagementsysteem met analysefunctie of met software zoals Microsoft Excel.
Formule: omloopsnelheid: omzet in stuks / gemiddelde voorraad in stuks.
Notitie: vaak zijn deze gegevens te vinden in het voorraadbeheersysteem.
Goed begin is het halve werk
De ABC-indeling is een goed startpunt. Zoals altijd is de beste indeling van het magazijn echter afhankelijk van de specifieke werkomgeving. Om nog meer winst uit een magazijnindeling te halen, is er meer nodig dan alleen de ABC-methode. Er moet dan bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met diverse klantgroepen, afmetingen en opslagmethodes van de producten. Daarbij kunnen veel hardlopers op dezelfde plek in het magazijn verkeersdrukte veroorzaken, wat inefficiƫnte en onveilige situaties tussen heftruck en magazijnpersoneel kan opleveren.
Gerelateerde nieuwsberichten
Kijkje in de groene keuken bij Metos
3 augustus 2023
Leren van het succes van anderen tijdens de MKB Business Tours
20 juli 2023
Innovatie en duurzaamheid in de logistiek centraal op LogiMAT 2023
26 april 2023
Kunstmatige intelligentie in het magazijn
12 april 2023
Oorzaken en oplossingen voor (over)volle magazijnen
4 januari 2023
Heeft jouw bedrijf een magazijn? Dit verandert er in 2023
29 november 2022
Scannen in het magazijn: gebruik de juiste codes
7 augustus 2022
8 tips voor veilig werken met intern transport
16 juni 2021
Magazijn: zelf doen of uitbesteden?
3 juni 2021