skipToContentskipToFooter

Hoe houd je grip op de handelsketen?

16-02-2023 De nieuwste editie van vakmagazine globe is vandaag verschenen. Deze kun je ook online lezen. In dit eerste nummer van het nieuwe jaar lees je hoe je als exportmanager grip op de handelsketen houdt zodat de verkoop goed blijft doorlopen.

In het coverartikel vertelt Jeroen Slobbe, COO bij VMI Group, hoe dit bedrijf zijn handelsketen weer onder controle kreeg door digitaliseren, communiceren en samenwerken. Ook exportconsultant Michel Disselhorst en senior projectmanager Nanne Schriek van evofenedex noemen ketensamenwerking als een van de manieren om supply chains weerbaarder te maken. Dat ketensamenwerking tevens een belangrijk rol kan spelen bij het voorkomen of beperken van juridische conflicten rondom vertraagde leveringen, blijkt uit het artikel van advocaat Jurgen Kappert.

Tekst loopt verder onder beeld.

NF-2023-02-16-Vakmagazine globe van februari nu online beschikbaar-600x768pixels.jpg

Jack van der Veen, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit en houder van de evofenedex leerstoel Supply Chain Management, stelt in zijn artikel dat de Supply Chain van de Toekomst kansen biedt voor het mkb, maar wel om excellente teamspelers vraagt. In de gastcolumn benadrukt Herman Annink, directeur bij RSM, het belang van het treffen van toereikende compliancemaatregelen.

ASEAN-5, Noord-Amerika en Egypte

Een van de manieren om grip op je handelsketen te houden en de omzet te verhogen, is het vinden van nieuwe afzetmarkten. Volgens Kamal Afarmach, business development coach bij RVO, bieden de landen van de ASEAN-5 hiervoor goede kansen. OneThird, een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) 2022, wil de eerste stappen in Noord-Amerika gaan zetten. Oprichter en directeur Marco Snikkers vertelt wat hij hierbij verwacht van de partners van het OHMF. Voor de rubriek Buitenlandse Belevenissen vroegen we exportmanager Michiel Kolstee naar de uitdagingen die hij ondervond bij het betreden van de Amerikaanse markt. Van alle Noord-Afrikaanse landen exporteert Nederland de meeste goederen naar Egypte. Waar ziet Han-Maurits Schaapveld, de Nederlandse ambassadeur in Caïro, kansen voor ondernemers?

Salesteam opbouwen

Het evenement Trends in Export, dat op 6 april plaatsvindt in Rotterdam, staat in het teken van ‘Exporteurs: richt je blik vooruit’. Tijdens deze 25-jarig jubileumeditie wordt voor de eerste keer de FD Gazellen Internationaal Award uitgereikt. We vroegen enkele recruiters en een ondernemer hoe je een goed internationaal salesteam opbouwt. Communicatie en betrokkenheid blijken hierbij essentieel te zijn. Lorenzo Jubithana, jurist bij evofenedex, zoomt in op de gevolgen van nieuwe regelgeving op contracten met handelsagenten en distributeurs.

E-commercezendingen

Douaneman Frank Heijmann, die over zijn vak het boek ‘Customs’ schreef, deelt zijn visie op de Douane van de toekomst. Veel binnendienstmedewerkers zijn sinds 2020 flink op de proef gesteld. Rostislav Ilchenko, ledenadviseur bij evofenedex, meent dat het belangrijk is je wendbaar op te stellen zodat je gemakkelijk nieuwe vaardigheden kunt aanleren. Jesper Brussee, manager European Distribution bij Van Duuren, reikt een aantal praktische tips aan om beter om te gaan met e-commercezendingen tussen de lidstaten van de Europese Unie en landen daarbuiten.

Wil je weten hoe je zelf moeiteloos zeecontainers kunt boeken? Lees dan het interview met HelloContainer. En wie weet vind je het antwoord op jouw exportvraag in de vaste rubriek Export Matters.