skipToContentskipToFooter

Gevolgen Russische inval Oekraïne belangrijk thema op Trends in Export 2022

24-03-2022 Hoewel veel werknemers weer geheel of gedeeltelijk op kantoor werken, kun je ook deze nieuwe editie van globe online lezen. Centraal in deze uitgave staat de noodzaak van (verdere) digitalisering voor internationaal ondernemers. Om aan de wensen van je klanten te kunnen blijven voldoen en de concurrentie voor te blijven, is het cruciaal serieus met digitalisering aan de slag te gaan.

“Door de ervaringen tijdens de coronapandemie speelt digitalisering een belangrijkere rol dan ooit bij het feeling houden met nieuwe verkooptrends en zich verjongende generaties.” Dit zegt Paul Roukema, algemeen directeur bij het in 1915 opgerichte Hilarius Haarlem Holland, als we hem interviewen voor ons vakmagazine. Het jaarlijkse evenement Trends in Export, dat dit jaar plaatsvindt op donderdag 7 april in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam, zoomt in op de rol van digitalisering binnen de export. Op welke wijze zal nieuwe technologie de handel faciliteren en op welke termijn? Ook is er aandacht voor de impact die het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft op de export.

Binnendienst

Wiemela Mangroo, product developer Internationaal Ondernemen bij evofenedex, geeft inzicht in de manier waarop de binnendienst meerwaarde kan bieden bij het digitaliseren van import- en exportprocessen. We laten Pepijn van der Heijden van Export Partner aan het woord over de (on)mogelijkheden van digitalisering bij het sluiten van nieuwe deals. Verder spreken we Edwin Mulder van verpakkingsspecialist DS Smith over de voordelen van een digitale vrachtbrief. In de gastcolumn legt Jörgen Hensgens, directeur bij Beurtvaartadres, uit hoe digitalisering in de logistiek je positie kan versterken.

Sancties tegen Rusland

Rob Zomer, manager Internationaal Ondernemen van evofenedex, gaat in op de gevolgen die de inval van Rusland in Oekraïne op handel en logistiek zal hebben en de impact van de sancties tegen Rusland. We vragen Erwin Boon, manager Corporates bij Invest International, naar de mogelijkheden van exportfinanciering bij groeiambities in opkomende markten in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Nieuwe regelgeving

Doordat op 1 juni 2022 de nieuwe Groepsvrijstellingsverordening voor verticale overeenkomsten van kracht wordt in de Europese Unie, doen leveranciers er verstandig aan hun afspraken met distributeurs onder de loep te nemen. Advocaten Martijn van de Hel en Wouter Jans lichten de veranderingen toe. Nieuwe wetgeving voor verlaagde btw-tarieven treedt naar verwachting deze of volgende maand in werking. Charles van den Berg van VAT Partners gaat in op de gevolgen voor ondernemers.

Landen

Cathelijne Lania van A Beautiful Story is een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2020. We vragen haar naar de voorbereidingen die ze treft voor het betreden van de Noord-Amerikaanse markt. Consul-generaal Sebastiaan Messerschmidt en plaatsvervangend consul-generaal Nichi Walker in Kaapstad vertellen over de kansen voor Nederlandse ondernemers in digitaliseringshub Zuid-Afrika en hoe zij hen hierbij ondersteunen. In de rubriek Buitenlandse Belevenissen kun je lezen over de plannen die Guy Ponsen, area sales manager bij Berg Toys, in Mexico heeft en hoe corona zijn manier van zakendoen in het buitenland definitief heeft veranderd.

Kwaliteitscampagne douane

Samen met de douane starten evofenedex en Fenex een campagne om de kwaliteit van de aangiften van goederen te verhogen. Vertegenwoordigers van deze organisaties leggen uit waarom dit nodig is en wat de voordelen van het goed doen van aangifte zijn. In een ander artikel adviseert Peter Teunisse, ledenadviseur Internationaal Wegvervoer en Ondernemen van evofenedex, de gebruikte goederencodes periodiek te controleren om te voorkomen dat je een naheffing krijgt.