skipToContentskipToFooter

Exporteren anno 2023 vraagt veel meer van exportmanagers dan voorheen

07-09-2023 Mede onder invloed van grote maatschappelijke en geopolitieke veranderingen is het exporteren van goederen en diensten de laatste jaren flink veranderd. Hoe ga je daar mee om en welke nieuwe kansen zijn er? Dit en meer lees je in de nieuwste editie van het vakblad globe, die ook online beschikbaar is.

In het hoofdartikel vertelt Bas van Vroonhoven, managing director bij Boon Edam Global Export, dat de exportsalesmanagers binnen zijn bedrijf zich moeten blijven uitdagen. “Was de exportmanager vroeger meer een farmer met een portfolio van distributeurs, tegenwoordig moet hij ook een hunter zijn.” Mischa German, verantwoordelijk voor het exportmanagersportfolio van evofenedex, legt uit hoe de rol van de exportmanager de komende jaren gaat veranderen. Ook vragen we 3 deskundigen op het gebied van recruitment van exportsalesmanagers hun licht te laten schijnen over de uitdagingen bij het werven en binden van exportmanagers.

Tekst loopt verder onder beeld.

vakmagazineglobeevofenedex202305sep476cover.jpg

Online communiceren in andere taal

Volgens Esther Janssen, gastdocent bij evofenedex, vraagt het op afstand via online kanalen communiceren om nog meer cultural agility van de exportmanager. Naast het geven van een aantal tips bij het zakendoen in de ASEAN-landen, vraagt zij Tum Versleijen, exportmanager bij Kanters Special Products en oud-deelnemer aan de opleiding Exportmanagement, naar zijn ervaringen in deze regio. In een ander artikel kijken we samen met 2 ervaringsdeskundigen naar de valkuilen en tips en tricks voor online luisteren, spreken en presenteren in een andere taal.

In de gastcolumn legt Rick Keek, businessprocessmanager bij Eurol, uit hoe je als exportmanager meer datagedreven kunt werken om zo klanten actief te houden. Als je wilt weten hoe jij je als exporteur kunt voorbereiden op de toekomst, kom dan op 1 november naar het jaarlijkse Nationaal Export Event (NEX) in Nieuwegein.

Sancties en CBAM

Ook deze globe heeft bijdragen van diverse juristen. Ellen Hompesch en Eva Wever van BenninkAmar bespreken de nieuwe sancties tegen Rusland en Belarus. Door het voorstel voor een richtlijn ter bestrijding van corruptie wordt corruptie een heel breed begrip, zet Hugo van Aardenne van Ploum Rotterdam Law Firm uiteen. Wil je weten wat de Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) betekent voor Nederlandse bedrijven? Arnoud Willems van Baker McKenzie belicht de impact ervan. In een ander artikel gaan we in op de onduidelijkheid die, kort voor de inwerkingtreding van de CBAM op 1 oktober, nog heerst over de verplichtingen die daaruit volgen. Lever je aan klanten in het Verenigd Koninkrijk? Weet dan dat de nieuwe Britse douaneregels 3 maanden zijn uitgesteld.

Kansen in Noord-Amerika en Zwitserland

Menno Gravemaker, oprichter en CEO van Momo Medical, wil met zijn bedrijf binnen 5 jaar een wereldwijde speler zijn. We vragen hem hoe het Oranje Handelsmissiefonds heeft geholpen bij zijn verdere stappen in Noord-Amerika. Volgens ambassademedewerker Saskia Harthoorn biedt Zwitserland allerlei kansen voor Nederlandse ondernemers in lifesciences & health, duurzame mobiliteit en circulaire economie.

Lees de nieuwste editie