skipToContentskipToFooter

In- en uitvoer liep alleen in China niet terug

18-03-2024 Ondanks een kleine eindsprint in de laatste maand van het jaar nam de wereldhandel in 2023 met 2 procent af. Dat blijkt uit de Wereldhandelsmonitor die het CPB heeft gepubliceerd.

Met uitzondering van China was de afname van de in- en uitvoer van goederen in alle delen van de wereld een feit in 2023. In China nam zowel de import als de export met zo'n 3 procent toe ten opzichte van 2022. In de Eurozone werd de invoer ruim 5 procent minder en de uitvoer kwam op -3 procent uit. De grootste daling werd geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk. De uitvoer werd daar in een jaar tijd 8 procent kleiner en de invoer zelfs 8,4 procent.

Invloed houdt voorlopig aan

"Door de geopolitieke spanningen tussen de VS en China en de oorlog in Oekraïne is vooral de richting van de handelsstromen veranderd", legt het CPB uit. "Zo handelt de EU nu minder met Rusland, maar meer met landen als Turkije en India. De verwachting is dat de invloed van geopolitieke spanningen op de onderlinge handelsstromen voorlopig nog aanhoudt, maar dat dit niet noodzakelijkerwijs ook geldt voor het effect op het volume van de wereldhandel. De CPB-onderzoekers verwachten dat die in de toekomst weer in lijn komt met de wereldwijde economische groei."