skipToContentskipToFooter

Hoe zit het met de bpm, fiscale bijtelling en kilometervergoeding?

18-01-2023 De Eerste Kamer heeft op 20 december 2022 ingestemd met het Belastingplan 2023. Op het gebied van autobelastingen treden er in 2023 een aantal wijzigingen in werking. 

Bpm (belasting voor personenauto’s en motorrijwielen)

De afschrijvingstabel is aangepast op basis van de actuele marktomstandigheden. De nieuwe tabel geldt vanaf 1 juli 2023. Met de afschrijvingstabel kan de hoogte van de bpm worden bepaald bij de import van een gebruikte auto. De leeftijd van de auto is daarbij van belang. Met de afschrijvingstabel wordt tevens de hoogte van de teruggaaf van bpm bepaald als een gebruikte auto wordt geëxporteerd.

Voor de hoogte van de bpm is van belang of een auto nieuw of gebruikt is. Vanaf 1 januari 2023 geldt dat een auto met meer dan 3000 gereden kilometers, als gebruikt wordt aangemerkt.

Als een auto minder waarde heeft door schade, kan de bpm lager worden vastgesteld. Een taxateur moet dan bepalen wat de kosten zijn om de schade te herstellen. Voor de bpm geldt vanaf 1 januari 2023 als uitgangspunt dat 31 procent van de getaxeerde herstelkosten op auto’s met schade, als waardeverlies mag worden opgevoerd. Onder bepaalde voorwaarden mag je een hoger percentage toepassen. 

Fiscale bijtelling

Met ingang van 2022 is de cap in de bijtelling (de grens catalogusprijs waarover de maximale korting op de bijtelling voor emissievrije personenauto’s van toepassing is) al verlaagd. Per 1 januari 2023 wordt de cap verder verlaagd van 35.000 euro naar 30.000 euro. De korting voor emissievrije personenauto’s op het normale bijtellingspercentage blijft 6 procent. Het normale bijtellingspercentage is 22 procent, waarmee de bijtelling tot de cap voor emissievrije personenauto’s in 2023 uitkomt op 16 procent. De korting op de bijtelling voor emissievrije personenauto’s over 2023 is daardoor maximaal 1800 euro. De korting op het normale bijtellingspercentage en de cap voor emissievrije personenauto’s wordt tot 2026 verder afgebouwd. Lees meer over fiscale bijtelling in ons dossier op de website.

Kilometervergoeding

Vanaf 1 januari 2023 is de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten verhoogd van 0,19 euro naar 0,21 euro per kilometer. Per 1 januari 2024 gaat dit naar 0,22 euro per kilometer.

Meer informatie over belastingen lees je op onze website. Heb je vragen, neem dan contact met ons op via onderstaand contactblok.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex