skipToContentskipToFooter

evofenedex helpt organisaties die vragen hebben over hulpgoederenvervoer

08-02-2023 De zware aardbevingen in Turkije en Syrië veroorzaken een humanitaire ramp die ook impact heeft op de internationale handel en logistiek. evofenedex leeft mee met de slachtoffers en wil als kennisknooppunt voor handel en logistiek, organisaties die hulpacties opzetten en bedrijven die handel drijven met de getroffen regio ondersteunen in hun uitdagingen om (hulp)goederen naar de getroffen regio te krijgen. Via giro 555 kunt u een bijdrage geven voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

De schade als gevolg van de aardbevingen is groot: gebouwen zijn ingestort, veel wegen zijn afgesloten en ook dreigt er een tekort aan brandstoffen en elektriciteit. Inmiddels zijn reddingswerkers actief in de regio en de schade aan gebouwen, infrastructuur en havens en luchthavens wordt opgemaakt.

Haven van Iskenderun dicht

De haven van Iskenderun is zwaar beschadigd door de aardbevingen, kades zijn ingestort en toegangswegen zijn onbruikbaar. Er is een grote brand uitgebroken op de containerterminal die inmiddels geblust is. Containerlijnvaartrederijen wijken uit naar andere havens in de regio, lading met bestemming Iskenderun zal onder meer uitwijken naar de havens van Mersin (Turkije) en Port Said (Egypte).

Luchthavens alleen open voor noodhulp

Verschillende luchthavens in de getroffen regio zijn alleen open voor noodhulp. Het gaat dan vooral om de luchthavens van Adana en Gaziantep. De luchthaven van Hatay is gesloten door zware beschadigingen aan de landingsbaan. Turkish Airlines heeft aangegeven prioriteit te geven aan de hulpverlening in de regio en zal vluchten, waaronder vrachtvluchten, de komende periode annuleren. Touroperator Corendon heeft laten weten gratis hulp voor het vervoer van goederen naar Turkije aan te bieden.

Situatie in Syrië schrijnend

Veel wegen in de getroffen regio zijn zwaar beschadigd en kunnen niet worden gebruikt. De situatie in Syrië is nog schrijnender aangezien de burgeroorlog daar voor allerlei complicaties zorgt voor de doorvoer van hulpgoederen naar de getroffen gebieden. Er is slechts een grensovergang tussen Turkije en Syrië open voor de doorvoer van hulpgoederen. Ook zijn er EU-sancties van kracht die export van zwaar materieel naar Syrië bemoeilijken.

Hulpgoederen

Inmiddels zijn er verschillende nationale en lokale initiatieven opgestart voor het versturen van hulpgoederen aan de getroffen regio’s. Indien u als organisatie tegen knelpunten aanloopt rondom de verzending van hulpgoederen, dan kunt u contact opnemen met onze Ledenservice.