skipToContentskipToFooter

08-11-2022 Wat zijn de opties in de VS om een bankgarantie te stellen? Wij hebben gehoord dat dit niet gebruikelijk is in de VS. Is dat zo en welke opties zijn er dan wel beschikbaar?

Welke vraag is precies gesteld?

“Wij willen graag onze klant in de Verenigde Staten een bankgarantie laten stellen die in Nederland afroepbaar is. De klant geeft echter aan dat dit niet mogelijk is. Klopt dat?”

Antwoord ledenservice

“Het is inderdaad in de Verenigde Staten (VS) niet gebruikelijk om een bankgarantie te stellen. Dit schijnt voor Amerikaanse bedrijven erg complex te zijn. Er zijn wel alternatieven, zoals een bond. Dit is een garantie die wordt afgegeven door een verzekeringsmaatschappij. Een bond geeft wel minder zekerheid dan een bankgarantie.
Een andere optie is een Standby Letter of Credit (SBLC). Dit is eigenlijk een bankgarantie in de vorm van een Letter of Credit, die in de VS veel wordt gebruikt. De SBLC wordt slechts gebruikt als de afspraken tussen de partijen niet of niet volledig worden nagekomen. Belangrijk is dat de SBLC wordt afgegeven door een gerenommeerde bank in de VS. Het is ook aan te bevelen er een Nederlandse bank tussen te zetten. Deze kan adviseren en kan, indien nodig, de claim in de VS indienen. Let er wel op dat de SBLC voldoet aan ISP98 of UCP600. Dit zijn standaardregels voor internationale zakelijke banktransacties, die zijn opgesteld door de International Chamber of Commerce.”

Heb jij ook een exportvraag?

Neem dan via onderstaande button contact op met onze ledenservice. 
 

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex