skipToContentskipToFooter

Handige calculator op CO2meter.nu vernieuwd

20-06-2024 De website CO2meter.nu is nu uitgerust met een calculator die de CO2-kosten in euro’s berekent. Deze kosten gaan bedrijven mogelijk in de toekomst betalen per vracht.

Topsector Logistiek, evofenedex en Transport en Logistiek Nederland hebben in 2022 de website CO2meter.nu gelanceerd met een gebruiksvriendelijke CO2-calculator. Hiermee kunnen bedrijven per vracht hun CO2-uitstoot berekenen. De calculator is recent uitgebreid en kan nu ook de kosten van de CO2-uitstoot in euro’s berekenen. Met enkele muisklikken is de CO2-prijs van de reis van elke vracht zichtbaar.

Prijs van CO2

De prijsbepaling van de CO2-uitstoot is gebaseerd op een tarief van 100 euro per ton CO2. Dit komt overeen met ongeveer 9,3 cent per kilometer zoals vastgesteld bij het EU Emission Trading System (ETS) voor 2027. Dit wordt ook wel het Europees emissiehandelssysteem genoemd. Het is belangrijk op te merken dat de genoemde ETS-kosten nog niet definitief zijn en bedrijven op dit moment geen financiële vergoeding hoeven te betalen voor hun CO2-uitstoot. De verwachting is echter dat dit in de toekomst verandert, al is de ingangsdatum nog onbekend.

Voorbeeld berekening

co2meter_berekening.jpg

Het bovenstaande voorbeeld is gebaseerd op een vracht van 20 pallets, waarvan het vervoer 20 liter diesel heeft gekost. Aan de linkerkant is de CO2-uitstoot en de kosten hiervan in beeld gebracht. 

Toekomst

Het wordt steeds duidelijker dat de aanpak van CO2-uitstoot een prioriteit is voor regelgevende instanties over de hele wereld. Met behulp van de CO2-calculator kunnen bedrijven nu per vracht hun CO2-uitstoot en de bijbehorende kosten inzichtelijk maken. Dit helpt bedrijven om hun inspanningen voor het verminderen van CO2-uitstoot te optimaliseren en, indien gewenst, de CO2-kosten door te berekenen aan hun klanten.

Workshops

Naast de CO2-calculator biedt CO2meter.nu maandelijks workshops aan. Met de online workshops verwerven de deelnemers basiskennis over CO2-reductie en -inventarisatie. De workshops gaan ook in op CO2-reductie in de logistieke keten waarvan de deelnemer deel uitmaakt. Belangstellenden kunnen zich op deze pagina aanmelden voor de workshops.

Alles over CO2 meten

Bereken je CO2-uitstoot, je kosten en leer zelf hoe je CO2 binnen je bedrijf kunt registreren met online workshops

logistiek_platform.jpg