skipToContentskipToFooter

Korte enquête: Wat doe jij als de bpm-vrijstelling komt te vervallen?

15-08-2022 Het kabinet is van plan per 2024 de vrijstelling van bpm (belasting op personenauto’s en motorrijwielen) op dieselbestelauto’s geleidelijk af te schaffen. evofenedex is geen voorstander van het afschaffen van de vrijstelling van bpm: een bestelauto is geen luxeproduct, er hoort daarom geen luxebelasting op. Samen met VNO-NCW/MKB Nederland, BOVAG, RAI Vereniging, TLN, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en VNA roept evofenedex het kabinet op de bpm-vrijstelling te behouden. Ook willen we graag weten wat jij zou doen als de bpm op dieselbestelauto's zou vervallen. Daarom vragen we je een korte enquête in te vullen.

Afschaffen van de vrijstelling op bpm voor dieselbestelauto's zorgt ervoor dat deze voertuigen in de toekomst fors duurder worden. De bpm op bestelauto’s wordt dan 38 procent, algauw een prijsverhoging van 11.000 euro. In de huidige onzekere economische tijden met enorme inflatie betekent dit opnieuw een lastenverzwaring, waarvoor de consument uiteindelijk de rekening zal moeten betalen.

Oproep: behoud bpm-vrijstelling

Samen met VNO-NCW/MKB Nederland, BOVAG, RAI Vereniging en VNA roept evofenedex het kabinet op om de bpm-vrijstelling te behouden, en met alternatieve stimuleringsmaatregelen de ondernemers in staat te stellen om de bestelautovloot verder te verduurzamen.

Korte vragenlijst

Met deze partijen hebben we ook een korte vragenlijst opgesteld. Hiermee willen we antwoord krijgen op de vraag: wat doe jij als de bpm-vrijstelling komt te vervallen? Het kabinet verwacht dat ondernemers sneller zullen investeren in de aanschaf van een elektrische bestelauto, waardoor het wagenpark sneller zal verduurzamen. Wij twijfelen aan deze gedachtegang, en willen daarom met deze enquête je verwachte investeringsplannen in kaart brengen - voor de situatie dus dat de bpm-vrijstelling wegvalt.

De enquête, die bestaat uit slechts een paar vragen, kun je eenvoudig invullen op deze pagina. Dit kan nog de komende paar weken. Doe je mee? Alvast bedankt voor je medewerking!

Elektrische bestelauto's

In het plan van de overheid blijft de vrijstelling voor elektrische bestelauto's overigens wél van kracht. Maar voor veel ondernemers is het beperkte laadvermogen en/of de beperkte actieradius een reden om nog geen elektrische bestelauto aan te schaffen.