skipToContentskipToFooter

Expats | Marthijn Voerman in Shanghai

Hoe is het om in het buitenland te wonen en werken? Globe magazine vroeg het aan Marthijn Voerman, die voor een zuivelexporteur naar China verhuisde.

Waarom ben je naar Shanghai verhuisd?

“Een paar jaar geleden ben ik met twee vrienden op vakantie geweest in China. Ik had meteen het gevoel: hier moet ik naartoe. China is een land dat zich razendsnel ontwikkelt, vol energie zit en daarnaast ook een erg interessante cultuur heeft. Ik ben Chinees gaan leren en na een paar omzwervingen door Duitsland
en Rusland woon ik hier inmiddels alweer anderhalf jaar. Ik werk hier voor een Nederlandse zuivelexporteur: Unilac Holland B.V.”

Hoe is de zakencultuur?

“Geduld is een van de belangrijkste aspecten die je in je achterhoofd moet houden. Bepaalde zaken duren hier nu eenmaal (zeer) lang en dat gaat ook niet veranderen. Chinezen kunnen bijzonder lang wachten met het nemen van een beslissing maar wanneer deze eenmaal genomen is, schakelen ze ontzettend snel. Het opbouwen van een relatie is essentieel voor succes in China. Ook hier is het sleutelwoord geduld. Wanneer je eenmaal het vertrouwen van iemand gewonnen hebt, is dat het wachten dubbel en dwars waard; Chinezen zijn heel trouw en beschouwen je vanaf dat moment ook als een vriend.”

Wat was het meeste wennen?

“De bureaucratie. In China is men er vrij goed in om voor alles een administratief proces op te stellen; van het openen van een bankrekening tot het aanvragen van een visum tot het opzetten van een bedrijf. De regels kunnen ook van dag tot dag veranderen, zelf hebben we dit bij de importwetgeving ervaren.”

Wat is je favoriete plek in Shanghai?

“De wijk waar ik woon: Xuhui, ook wel Old French Concession genoemd. Dit is een wijk met lage gebouwen, veel bomen, relatief weinig verkeer en talloze kleine koffie- en eettentjes. Daarnaast blijft de Bund ook wel iets bijzonders: aan de ene kant van de rivier vind je de oude koloniale gebouwen, aan de andere kant reiken de wolkenkrabbers tot in de hemel. Dat uitzicht blijft indrukwekkend, vooral als je je bedenkt dat er 30 jaar geleden nog praktisch niets stond.”

Naam

Marthijn Voerman

Bedrijf

Unilac Holland B.V.

Functie

Sales and Marketing Manager China

Standplaats

Shanghai

Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in globe magazine, het maandblad van evofenedex dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. De interviews met topondernemers en bestuurders, praktische tips over export management, feiten en cijfers over de handel in het buitenland en de actuele informatie over bekende en minder bekende landen maken van globe magazine een must-have voor ieder bedrijf met internationale ambities. Ontvang nu gratis 4 nummers.