Geringe kostenstijging voor goederenvervoer per binnenvaart
Leestijd: 2 minuten
Kostenstijging goederenvervoer over water zet door, extremen verleden tijd
25-04-2025 Naar verwachting nemen de kosten voor het vervoer per binnenvaart in 2025 verder toe. Door de verwachte dalende brandstofprijzen zijn extreme stijgingen verleden tijd. Dit blijkt uit de kostenrapportages voor de binnenvaart. In opdracht van Koninklijke Binnenvaart Nederland zijn deze geactualiseerd door Panteia.
Volgens de geactualiseerde kostenrapportages voor de binnenvaart wordt voor 2025 een stijging van de kosten verwacht. Dit hangt samen met een kostenstijging van vrijwel alle kostenposten, met uitzondering van die voor brandstof. Er wordt een totale kostenstijging van 1,2 tot 3,8 procent verwacht. In het bouwstoffenvervoer gaat het om een stijging van 2,5 tot 3,7 procent.
“Dit rapport geeft een goede basis voor de gesprekken tussen verladers en schippers”, zegt Ricky Voorn, belangenbehartiger voor de binnenvaartverladers bij evofenedex. “Samen staat we voor een flinke uitdaging. Duurzaam en kostenefficiënt vervoer blijft van groot belang. Dit vraagt om blijvende samenwerking tussen verladers en vervoerders om de efficiëntie te vergroten en de CO2-uitstoot te beperken. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige sector.”
Kleinere kostenstijging
Schepen in de internationale markten kennen een kleinere kostenstijging dan schepen actief op de binnenlandse markt, door de verwachte dalende brandstofprijzen (-1,8 procent). Bij vervoer over korte afstanden zijn de arbeidskosten bepalender voor de uiteindelijke prijs van het vervoer, terwijl bij langere afstanden het aandeel van de brandstofkosten in de totale kosten juist toeneemt. De arbeidskosten stijgen al jaren door het toenemende personeelstekort. Naast de arbeidskosten stijgen ook de kosten voor kapitaal, reparatie & onderhoud en verzekeringen.
Binnenvaartondernemers die hun schip verhuurd hebben en langdurige vervoerscontracten kennen, krijgen opslag op de afgesproken prijs afhankelijk van de hoogte van de brandstofprijzen. Voor hen is de kostenontwikkeling exclusief brandstof van belang. Daar wordt voor 2025 een grotere kostenstijging verwacht: van 3,9 tot 5,1 procent.
Dit geldt voor alle scheepstypen, grootteklassen en inzetpatronen. Schepen die relatief veel vaaruren maken, bijvoorbeeld degenen die actief zijn in het internationale transport en volcontinu varen, kennen een kleinere kostenstijging dan de schepen op de binnenlandse markt. Dit alles hangt samen met de verwachte dalende kosten voor brandstof in 2025.
Dalende trend
In 2024 namen de vervoerskosten voor binnenvaartondernemingen ook toe. Deze stijging was voornamelijk het gevolg van hogere kapitaalkosten, verzekeringskosten, arbeidskosten en reparatie- en onderhoudskosten. De brandstofkosten kenden in 2024 als enige kostensoort een dalende trend: -3,7 procent. Dit remde de totale kostenstijging, die varieerde van 0,3 tot 3,7 procent, afhankelijk van het type schip, het geografische gebied waarin het schip actief is en de exploitatiewijze. Worden brandstofkosten buiten beschouwing gelaten, dan was een kostenstijging waarneembaar van 4,3 tot 6,0 procent. Schepen die relatief veel vaaruren maken, bijvoorbeeld grote tankers en containerschepen actief in de Rijnvaart, kenden de laagste kostenstijging. In het bouwstoffenvervoer stegen de kosten met 1,9 tot 3,6 procent.
Gerelateerde nieuwsberichten
Let op: verkeershinder in Den Haag door NAVO-top
4 april 2025
Julianakanaal half april weer open voor scheepvaart
10 maart 2025
Meer maatregelen nodig om veiligheid Maas te verbeteren
13 februari 2025
Onderhoudswerkzaamheden Zandkreeksluis vanaf 27 januari
22 januari 2025
Spooldersluis twee dagdelen dicht voor scheepvaart
20 januari 2025
Moezel voorlopig nog gestremd voor binnenvaart
12 december 2024
Extra geld om doorstroming wegen te verbeteren
14 november 2024
Realisatie geplande aanpassingen sluiscomplex Kornwerderzand onzeker
18 oktober 2024
evofenedex spreekt zorgen uit over Kanaal Almelo – De Haandrik
14 oktober 2024