skipToContentskipToFooter

30-08-2017  In een zesdelige reeks reikt evofenedex handvatten aan voor het doen van een foutloze douaneaangifte. In deze aflevering behandelen we de regelgeving rondom de ICC Incoterms® 2020.

Kosten en risico

Vak 20 van een douaneaangifte in de EU is gereserveerd voor één van de 11 ICC Incoterms® 2020, de standaard leveringscondities die door de International Chamber of Commerce ontwikkeld zijn. De leveringsconditie beschrijft de verdeling van verplichtingen, kosten en risico tussen de koper en verkoper bij een (internationale) goederenlevering.

Niet verplicht

De douane wordt graag volledig geïnformeerd over wat er de grens over gaat en de leveringsconditie hoort daarbij. Een belangrijke reden voor hen is om zicht te hebben op de berekening van de douanewaarde en het daarbij behorende bedrag aan invoerrechten dat afgedragen moet worden. Mocht hiermee de indruk gewekt zijn dat ICC Incoterms® 2020 verplicht gebruikt moeten worden, dat is niet het geval. Koper en verkoper zijn vrij om onderling af te spreken wie wat regelt, zelfs om een Incoterm uit een van de vorige versies, of helemaal geen, te gebruiken. Het is wel verplicht om te voldoen aan alle wettelijke voorschriften in het land van verzending en het land van bestemming op het gebied van douane en, waar van toepassing, Btw.

In de praktijk

In de praktijk wordt dit soms vergeten waarbij meestal te laat blijkt dat de koper en verkoper iets hebben afgesproken wat niet uitgevoerd kan worden. “De zending staat nog vast bij de douane…”. Bij een juist gebruik van de ICC Incoterms® 2020 wordt niet alleen de drie-letterige afkorting gebruikt maar ook de overeengekomen plaats van levering, het “kritieke punt” waar de verplichtingen (en het risico) overgaan van verkoper op koper.

Niet voldoende

De plaats van levering kan overal gelegen zijn tussen de plaats van verzending van de goederen en de plaats van aankomst. Wat eigenlijk inhoudt dat het voor de koper en verkoper niet voldoende is om alleen het “ICC Incoterms® 2020-boek” te lezen, maar ook op de hoogte moeten zijn van de wetgeving op de “overeengekomen plaats”. En mogelijk ook nog in de (doorvoer)landen die gepasseerd worden vóórdat de goederen de eindbestemming bereiken.

Kennis vereist

In de praktijk is dat niet eenvoudig. De wetgeving in “het eigen land” zal niet heel veel problemen opleveren, maar bijvoorbeeld een Amerikaan die EXW Amsterdam koopt zal toch wat kennis moeten hebben van de EU douaneregels. Omgekeerd, een Nederlandse exporteur die DDP Moskou levert krijgt te maken met de Russische wetgeving.

Meer inzicht

Voor meer inzicht kun je altijd de handelsportal Access2Markets van de EU raadplegen, een handig hulpmiddel. Onze vele opleidingen en trainingen helpen bij het juiste gebruik van deze portal en bij het doen van een foutloze aangifte. Download onze opleidingsbrochure(s) voor een uitgebreid overzicht van de diverse opleidingen.