skipToContentskipToFooter

Voor 6800 euro haal je een veertig jaar oude Dalmore in huis. Maar wees er snel bij, een Chinees kan je voor zijn

21-12-2018 Musthavemalts.com handelt in zeldzame en verzamelbare whisky, bourbon en rum. Het bedrijf opereert in een internationale nichemarkt en richt zich zowel op bedrijven als particulieren. Het vraagt veel kennis van de verschillende regelgeving, vertelt Alwin Kuiken, mede-eigenaar bij Musthave Malts.

Wie koopt er whisky in een webshop?

“Onze klanten zijn voornamelijk investeerders uit het buitenland. Investeren wordt vaak als interessant gezien wanneer een product in het verleden een goed rendement liet zien. En dat is het geval bij oude whisky. We merken dan ook een toenemende interesse in whisky bij investeerders. De meeste klanten van ons kopen kleine aantallen, denk aan zes tot tien flessen per aankoop. Daarnaast verkopen we ook aan verzamelaars en winkels.”

Waar gaan de flessen heen?

“Momenteel is Zuidoost-Azië onze grootste markt. We exporteren veel producten naar Taiwan, Hong Kong, Singapore en China. China is een van de grootste markten ter wereld, waar zich veel investeerders bevinden. In Azië verlenen we ‘24/7’ service via WeChat, de Chinese versie van WhatsApp. Zo komen we laagdrempelig in contact met (potentiële) klanten voor advies. Ook Amerika is een belangrijke markt voor ons.”

Hebben jullie last van de handelsoorlog met de VS?

“Ja, bij het importeren van bijvoorbeeld bourbon betalen we een extra importtarief van 25 procent. Het kost veel tijd om goed uit te zoeken hoe we de schade beperkt kunnen houden. Gelukkig halen we onze grootste omzet uit Japanse en Schotse whisky en niet uit bourbon. Voor de Amerikanen geldt geen extra tarief bij import uit de EU, dus voor export blijft de VS voorlopig een interessante markt voor ons.”

Hoe gaan jullie om met accijnzen?

“Wat betreft export hebben we geen last van de accijns, deze wordt dan betaald door de koper. Bij het importeren van whisky hebben we wel te maken met accijns. Daar gelden veel regels voor, die vaak per land verschillen. Als we bijvoorbeeld whisky uit Duitsland invoeren, dan moeten we accijns betalen. Bij wederuitvoer kun je dit weer terugvragen. Deze accijnscarrousel is qua papierwerk omslachtig en niet efficiënt. Het terugvragen van de accijns weegt soms niet op tegen de kosten die verbonden zijn aan het invullen van de benodigde documenten daarvoor. We verkopen vaak in kleinere aantallen en dan gaat het om maatwerkverpakkingen en -zendingen. Gelukkig zijn we heel specialistisch en efficiënt geworden in het uitzoeken hiervan.”

Bedrijfsnaam Musthave Malts
Opgericht 2014
Hoofdkantoor Utrecht
Aantal werknemers wereldwijd 3
Voornaamste exportproduct whisky
Voornaamste exportlanden China, Taiwan, Verenigde Staten

Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de rubriek 'Vreemde zaken' in globe magazine. globe is het maandblad van evofenedex dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. Wil je meer 'Vreemde zaken' lezen? Met een proefabonnement ontvang je gratis 4 edities van globe.