skipToContentskipToFooter

01-09-2022 Wij hebben een nieuwe klant in Marokko. Deze klant stelt dat een conformiteitscertificaat verplicht is. Is dat zo, want hier hebben wij nog niet eerder mee te maken gehad.

Welke vraag is precies gesteld?

Binnenkort hebben wij een zending naar Marokko. Onze klant geeft aan dat er een certificate of conformity bij deze zending moet zitten. Een onafhankelijke instantie in het land van de exporteur zou dit certificaat moeten afgeven. Klopt dit en zo ja, hoe komen we aan het certificaat?

Antwoord ledenservice

Marokko heeft vanaf 1 februari 2020 een conformiteitsprogramma (Verification of Conformity Program) ingevoerd voor diverse productgroepen. Bedrijven die onder meer bouwmaterialen, speelgoed, kleding en elektrische producten exporteren naar Marokko, moeten aantonen dat hun producten voldoen aan de gestelde normen en veiligheidseisen. Het conformiteitscertificaat is vereist om goederen in Marokko in te kunnen klaren.

De Marokkaanse overheid heeft 4 inspectiebureaus aangewezen die de conformiteitsbeoordelingen in het land van export kunnen uitvoeren. Dit zijn: Applus Fomento, Bureau Veritas, Intertek Morocco, SGS Maroc S.A. en TÜV Rheinland: TÜV Certification Maroc SARL. Op Access2Markets is meer informatie te vinden over deze wetgeving. Hierop kun je ook nagaan of het certificaat vereist is voor jouw producten. Vul eerst het land en de HS-code in en kijk dan onder het kopje ‘Standardisation’ bij ‘Procedures en Formaliteiten’.

Lees in ons kennisdossier meer over het gebruik van de handelsportal Access2Markets.