skipToContentskipToFooter

08-12-2023 Als je naar een land exporteert waarmee de Europese Unie een handelsakkoord heeft gesloten, dan gebruik je vaak een EUR.1-certificaat. Dit geeft recht op een verlaging of zelfs vrijstelling van invoerrechten. Op 1 januari 2024 schaft Zwitserland de invoerrechten op industriële producten af. We krijgen hier regelmatig vragen over van leden. 

Een daarvan luidt als volgt:

“Wij leveren machines aan diverse klanten in Zwitserland. Deze hebben de Europese oorsprong en wij geven hiervoor een EUR.1-certificaat af. Nu hebben we gehoord dat voor industriële producten de invoerrechten per 1 januari 2024 verdwijnen. Klopt dit en zo ja, levert dit document in 2024 dan nog voordeel op voor Zwitserland?”

Antwoord van de ledenservice:

“Vanaf 1 januari 2024 schaft Zwitserland de invoerrechten af op industriële producten die het land binnenkomen; ongeacht de oorsprong. Als gevolg hiervan wordt een EUR.1-certificaat of factuurverklaring bij import in Zwitserland overbodig. In dit land worden alle goederen beschouwd als industriële producten, met uitzondering van landbouwproducten (inclusief verwerkte landbouwproducten en veevoer) en visserijproducten.

De afschaffing van industriële tarieven heeft dan ook betrekking op goederen die onder de hoofdstukken 25 tot en met 97 van het douanetarief vallen. Dit met uitzondering van sommige producten in de hoofdstukken 35 en 38; deze worden als landbouwproducten geclassificeerd. De maatregelen hebben geen gevolgen voor landbouwgoederen uit de hoofdstukken 1 tot en met 24. Voor deze producten blijft de huidige status hetzelfde; vanaf 2024 worden er nog steeds douanerechten en eventuele importbeperkingen en -quota toegepast. Het kan in 2024 dus nog voordeel opleveren met een EUR.1-certificaat of factuurverklaring gebruik te maken van het preferentieel handelsverkeer met Zwitserland. De volledige lijst met GN-codes waarvoor het invoertarief verdwijnt, kun je als Excel-bestand downloaden bij de Zwitserse douane via www.seco.admin.ch.

Voor bedrijven die industriële producten, zoals machines, importeren in Zwitserland kan dit een aanzienlijk kostenbesparing opleveren. Als de invoerrechten zijn afgeschaft, hoeven importeurs namelijk niet langer douanerechten te betalen die voorheen van toepassing waren op industriële goederen die Zwitserland binnenkwamen. Tegelijkertijd verliezen exporteurs van EU-goederen wel hun concurrentievoordeel ten opzichte van exporteurs van goederen die geen Europese oorsprong hebben, want het algemene douanetarief wordt nul, ongeacht de oorsprong van de goederen.”

Wegwijs in wirwar van exportdocumenten

evofenedex heeft met behulp van een groot aantal specialisten uit haar netwerk een praktisch en uitgebreid e-book ontwikkeld, waarin de meest voorkomende exportdocumenten, waaronder het EUR.1-certificaat, worden uitgelegd. Een ontzettend handig naslagwerk en exclusief voor leden van evofenedex.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex