skipToContentskipToFooter

08-05-2025 De Douane gebruikt goederencodes voor het indelen van producten. Deze code bepaalt onder andere de hoogte van de invoerrechten in het bestemmingsland bij import- en exportzendingen. Een van de meest gestelde vragen aan de ledenservice internationaal ondernemen gaat over het onderwerp goederenindeling.

Antwoord van de ledenservice:

Als een goederencode niet correct wordt toegepast, kan dat een naheffing tot gevolg hebben. Als je als leverancier een code ontvangt van je koper om op de verkoopfactuur te vermelden, adviseren wij altijd om die code goed te controleren. De Douane verplicht het bedrijfsleven de juiste code op de aangiften te vermelden. Stel, een zending loopt vertraging op omdat die door een foutieve code niet kan worden ingeklaard. En het is aannemelijk dat de leverancier dit had kunnen weten. Dan kan dat ook voor de leverancier juridische consequenties hebben.

Is het betreffende goed al eerder verhandeld? Ga dan na of de doorgegeven goederencode overeenkomt met de gebruikte goederencode uit het verleden. Mocht het een nieuw goed zijn, dan kun je de code controleren via het gebruikstarief van de Douane. Dit laatste is wel wat ingewikkelder. Daarom wordt er in dat geval vaak voor gekozen om hier een specialist voor in te schakelen. Mocht blijken dat de goederencode niet klopt, dan adviseren we om dit aan je klant voor te leggen en de onjuiste code niet te accepteren.

Lid van evofenedex en meer weten over goederenindeling?

Schrijf je dan via onderstaande button in voor de workshop 'Indeling in douanetarief – procesinrichting en indelingsregels'. Ed Tulip, werkzaam bij de Douane en docent bij evofenedex, maakt je in deze workshop wegwijs in dit onderwerp. In het tweede deel deelt Agnieszka Brodacz, specialist Customs & Trade Compliance bij evofenedex, tips en trucs voor het correct en efficiënt inrichten van het indelingsproces.

Vragen over internationaal ondernemen?

Agnieszka en haar collega's helpen je graag verder

Agnieszka evofenedex