skipToContentskipToFooter

Deadline van 31 januari niet gehaald, wat nu?

31-01-2024 Importeurs die onder de reikwijdte van de CBAM-wetgeving vallen, moeten uiterlijk vandaag hun eerste rapportage indienen. Hierin hoort te staan hoeveel CO2 buiten de Europese Unie is uitgestoten bij de productie van de CBAM-goederen die ze hebben geïmporteerd. Bedrijven die de deadline van 31 januari niet halen, hoeven niet te vrezen voor maatregelen. Wel is het verstandig om alsnog in actie te komen.

Voor veel bedrijven blijkt het lastig om de eerste CBAM-rapportage op tijd in te dienen, omdat het register hiervoor nog niet optimaal werkt. De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) legt daarom geen boete of andere maatregelen op aan bedrijven die hun eerste CBAM-rapport niet of niet op tijd kunnen indienen. Evenmin is het nodig om uitstel aan te vragen bij de NEa als je de deadline niet haalt.

De NEa kan wel een procedure starten waarbij een bedrijf gevraagd wordt om alsnog te rapporteren. Een boete is dan mogelijk als het bedrijf niet alles uit de kast haalt om alsnog de rapportage in te dienen. Het is dus zeker verstandig om alsnog in actie te komen.

Je dient je CBAM-rapportage in via het CBAM-portaal. Om in te kunnen loggen moet je beschikken over e-herkenning niveau 3. Bij het inloggen is het belangrijk om te kiezen voor het domein Douane en níet voor CBAM. Het klinkt onlogisch, maar het is wel zo en we zien dit veel fout gaan. Om je verder op weg te helpen hebben we nog 4 handige tips voor je:

Tip 1 – zorg dat je rapporteert

Dit klinkt heel logisch, maar we benadrukken hem toch graag: het is belangrijk dat je rapporteert, zelfs als je geen volledige rapportage aan kunt leveren. Bijvoorbeeld omdat je niet over alle emissiedata van je leveranciers beschikt. De bedoeling is dat je uiterlijk 31 januari 2024 jouw digitale rapportage over het vierde kwartaal van 2023 indient. Goed om te weten is dat je je rapportage tot 1 augustus 2024 mag aanvullen.

Als het eerder niet lukte om het CBAM-rapport in te dienen vanwege problemen rond het CBAM-register, kan het lonen om het opnieuw te proberen. Bepaalde problemen zouden volgens de NEa nu opgelost moeten zijn.

Tip 2 – zorg dat je zorgvuldig te werk gaat

Het invullen van de vakken vereist enorme zorgvuldigheid. De Europese Commissie heeft een handleiding gemaakt waarin het stap voor stap staat beschreven. Kijk vooral goed naar welke vakken verplicht zijn en welke niet. De NEa heeft ook een handig document met tips gemaakt en een korte video waarin het rapportageproces voor een eenvoudig rapport stap voor stap wordt doorlopen.

Tip 3 – je moet ook indirecte emissies rapporteren en daar gaat het vaak fout

Je moet zowel directe emissies (die vrijkomen bij het productieproces en bij de productie van warmte die wordt gebruikt in het productieproces) als indirecte emissies (die vrijkomen bij de productie van elektriciteit die gebruikt wordt in het productieproces) rapporteren. Wanneer je de indirecte emissies invult is het veld 'Specific indirect embedded emissions’ een verplicht veld. Ook als dit veld is ingevuld krijg je tijdens de validatie een foutmelding. Om deze foutmelding te voorkomen moeten de velden ‘parameter ID’, ‘parameter name’, ‘parameter value’ en ‘type of parameter value’ ingevuld zijn.

Tip 4 – je mag voorlopig standaardwaarden gebruiken voor rapportage

Voor de CBAM-rapporten over het eerste en tweede kwartaal van 2024 mag je nog de standaardwaarden gebruiken voor het rapporteren van de ingebedde emissies. Daarna is het tot 1 januari 2025 mogelijk om gebruik te maken van een rapportage op basis van nationale systemen in derde landen. Vanaf 1 januari 2025 wordt voor het bepalen van de emissies alleen nog de EU-methode geaccepteerd. Rapportage moet dan gebeuren op basis van werkelijke waarden.

Op de hoogte blijven?

Bezoek regelmatig ons CBAM-kennisdossier waarin je onder meer handige templates vindt om te voldoen aan de CBAM-rapportageplicht. Of blijf op de hoogte via onze kennisnieuwsbrief.

Voor evofenedex-leden hebben we een CBAM-community. Binnen deze community tref je andere leden, en vind je tips en informatie over CBAM. Er worden regelmatig bijeenkomsten gehouden (fysiek en online) om elkaar bij te praten en te helpen bij het voldoen aan de CBAM-wetgeving.