skipToContentskipToFooter

Goederen duurzamer vervoeren via modal shift

08-07-2024 De Dam2Dam-trein gaat voortaan zes dagen per week rijden tussen de havens van Amsterdam en Rotterdam. Alle verladers kunnen gebruikmaken van de shuttles en mogelijk subsidie aanvragen voor een modal shift. 

TMA Logistics, Emerio en Port of Amsterdam hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend om de vaste spoorverbinding voor goederenvervoer tussen Amsterdam en Rotterdam uit te breiden. De zogeheten Dam2Dam-trein gaat zes dagen per week rijden tussen de terminal van TMA Logistics in Westpoort Amsterdam en terminals op Maasvlakte II in Rotterdam.

 De shuttles rijden momenteel met een capaciteit van ongeveer 100 TEU per rit. Dat gebeurt nu nog acht keer per week, op vaste tijdstippen. TMA Logistics lanceerde de treinverbinding afgelopen januari.

'Betrouwbaar en snel'

Nu naast de binnenvaartverbinding ook de trein rijdt in de Noord West Central Corridor, biedt logistiek dienstverlener TMA Logistics een trimodale, duurzame verbinding die volgens eigen zeggen “betrouwbaar en snel” is. Verladers en vervoerders kunnen volgens de logistiek dienstverlener ook nog steeds kiezen voor de binnenvaart.

Subsidie voor modal shift

Met de ondertekening van het samenwerkingsverband is de treinverbinding officieel onderdeel geworden van het landelijk netwerk van Joint Corridors. Dit betekent dat alle verladers er gebruik van kunnen maken. Bedrijven die hun vracht van de weg willen verplaatsen naar spoor (of binnenvaart) kunnen voor een modal shift subsidie aanvragen. Specialisten van het Joint Corridor Off-Road programma in Noord-Holland en Zuid-Holland ondersteunen de bedrijven bij het aanvragen van de subsidie en het realiseren van de modal shift.

Adviseur Miranda Volker van Noord West Connect (NWC): “We willen zo snel mogelijk veel ondernemers aansluiten, zodat het intermodale netwerk robuuster, betrouwbaarder en nog kostenefficiënter wordt. Transporteurs staan zo nooit meer in de file, het is in veel gevallen goedkoper en het is duurzaam.”

Verduurzaming transport

Maurice Delattre van medeondertekenaar Port of Amsterdam is blij met de uitbreiding van de shuttles: “We verhogen met deze treinverbinding de snelheid en frequentie van de dienstverlening op het bestaande multimodale netwerk tussen Amsterdam en Rotterdam. Dit initiatief draagt bij aan de verduurzaming van het transport tussen onze havens.”

Partners

De Dam2Dam Shuttle wordt ondersteund door Topsector Logistiek, Joint Corridors Off-Road, Joint Corridors Zuid-Holland, Noord West Connect (Amsterdam Logistics), Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, TMA Logistics en Emerio.


Vragen over juridische zaken?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke  juridisch evofenedex