skipToContentskipToFooter

Wat staat ons te wachten in 2023?

01-12-2022 Vandaag is de nieuwste editie van vakmagazine globe verschenen. Deze kun je ook online lezen. In dit laatste nummer van het jaar blikken we kort terug op 2022 en zoomen we in op wat 2023 ons zal brengen. Keken wij eind vorig jaar vooral naar de gevolgen van corona voor de internationale handel, door de Russische inval in Oekraïne staan nu de energiecrisis, gierende inflatie en veranderende geopolitieke verhoudingen centraal. Een wendbare opstelling helpt om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

“Corona heeft de verkoop van fietsen weliswaar omhooggestuwd, maar de pandemie heeft ook geleid tot verstoringen in de supply chain.” Dit vertelt Marc van Rooij, president van Shimano Europe Group, als we hem interviewen. Hoewel de stijging van de omzet nu even pas op de plaats lijkt te maken, ziet Marc de toekomst rooskleurig in.

Tekst loopt verder onder beeld.

december globe.jpg

Volgens Rob Zomer, manager Internationaal Ondernemen bij evofenedex, lijkt 2023 voor exporteurs een jaar vol kansen, maar ook met veel risico’s te worden. “Bedrijven met een duurzaam productaanbod voor bestaande en nieuwe markten zijn de winnaars van morgen.” Met de huidige kwetsbaarheid van toeleveringsketens en tekorten aan specifieke materialen voorziet ook Rico Luman, transporteconoom bij ING, dat het komende jaar niet vrij zal zijn van zorgen.

Mondiale uitdagingen

Om de concurrentiepositie van Nederland op de wereldmarkt te behouden en te verstevigen, is een forse digitaliseringsslag nodig in de ketens. We bespreken de rol die het nieuwe programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) hierbij gaat spelen. Met Femke Bos, director Business Development, Strategy & Impact bij Invest International, kijken we terug op het eerste jaar van deze organisatie, die investeert in Nederlandse oplossingen voor mondiale uitdagingen.

Nieuw jaar, nieuwe regels

De invoering van het nieuwe Douaneaangifte Management Systeem (DMS) is tot onbekende datum uitgesteld. Maar van andere douanezaken is zeker dat ze komend jaar wijzigen. Patrick van Bergen, customs & compliance specialist bij evofenedex, legt uit met welke wijzingen ondernemers rekening moeten houden. Dat er ook op btw-gebied het nodige verandert in 2023, kun je lezen in het artikel van Ariane van den Berg van BTW Instituut. Evert-Jan Visser, teamleider Ledenadvies Internationaal Ondernemen bij evofenedex, zet de belangrijkste wijzigingen in wet- en regelgeving op het vlak van internationaal ondernemen uiteen.

Duurzaamheid

Zowel nationaal als Europees zijn er allerlei initiatieven om misstanden in handelsketens in kaart te brengen en aan te pakken. Willemijn Gwanmesia, projectmanager IMVO en Compliance bij evofenedex, laat haar licht schijnen op wat 2023 ons op dit vlak zal brengen. In een ander artikel bespreekt zij hoe het vakgebied van trade compliance veranderd is.

Bedrijven laten graag zien wat zij doen op het vlak van duurzaamheid. Dat je hierbij voorzichtig te werk moet gaan, blijkt uit het artikel van de advocaten Willem Leppink en Sophie Schneiders van Ploum. Bij de export van Go-Tan speelt duurzaamheid een belangrijke rol. In de rubriek Buitenlandse Belevenissen, vertelt commercieel directeur Barry Bakers onder meer hoe hij zijn steentje bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van deze producent van Aziatisch voedsel.

India, Duitsland en VS

Ondernemerschap op het gebied van waterbeheer, landbouw, klimaat en gezondheidszorg zijn in India dé groeimarkten dankzij de uitdagingen waar dit enorme land op deze terreinen voor staat. Dit stelt Marten van den Berg, onze ambassadeur in New Delhi, als we hem vragen naar de kansen die India biedt. Het antwoord op de vraag ‘Wordt Nederland nog steeds verkouden als Duitsland niest?’ vind je in de gastcolumn van Judith van de Bovenkamp, programmamanager van GO4EXPORT.

Tijdens het Nationaal Export Event werd Ukje uitgeroepen tot een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2022. Met behulp van deze prijs wil oprichter en directeur Sifra Geijtenbeek haar exportdroom in de Verenigde Staten (VS) waarmaken. Hans van Velzen, legal counsel bij Van Velzen CS, legt uit welke gevolgen export naar de VS op basis van de ICC Incoterms® 2020-regel Delivered Duty Paid heeft voor de leverancier.

Binnendienst

Wiemela Mangroo, product developer bij evofenedex, wijst er in haar artikel op dat de binnendienst zich moet blijven professionaliseren in deze snel veranderende wereld. Voor wie zijn douaneaangifte uitbesteedt aan een expediteur, heeft Ridvan Taci van Beurtvaartadres de veranderingen op een rijtje gezet die het nieuwe DMS met zich meebrengt. Remon Drenth van evofenedex verzekeringen adviseert verladers onder meer alert te zijn op de verschillen in de aansprakelijkheid tussen een vervoerder en een expediteur..

De internationale belangstelling voor de door Happy Senso ontwikkelde sensorische gel is groot. In de rubriek Vreemde Zaken vragen we oprichter en directeur Tessa Tippersma naar de toepassing van dit product en de exportactiviteiten. Lees tot slot de vaste rubriek Export Matters waar je de antwoorden vindt op veelgestelde ledenvragen.