skipToContentskipToFooter

Digitalisering biedt voordelen en kansen

23-03-2023 Digitalisering en datadriven werken worden steeds belangrijker voor het internationale bedrijfsleven. Benieuwd naar wat dit je kan brengen en hoe je digital ready wordt? Lees dan de nieuwe editie van het vakmagazine globe, die ook online beschikbaar is. 

Dat Eurol het datadriven werken goed onder de knie heeft, blijkt uit het verhaal van Tom Afman, business development manager bij deze speler in de olie-export. “Datadriven werken biedt allerlei voordelen en kansen, bijvoorbeeld bij het maken van betrouwbare forecasts en het verkennen van nieuwe markten.” Anneloes van Klaveren, projectmanager Supply Chain Management en Digitalisering bij evofenedex, wijst erop dat de digitale transitie van onze logistieke ketens te langzaam verloopt. Ze bespreekt onder meer het initiatief Logistiek Digitaal, dat ondernemers ondersteuning biedt bij het optimaal gebruiken van digitalisering voor hun eigen organisatiestrategie. In de gastcolumn concludeert Arjan Karssen, channel expansion director bij Xerox, dat als je data voor je laat werken, je processen nog efficiënter verlopen.

Tekst loopt verder onder beeld.

vakmagazineglobe202302mrt473cover


We vragen Bas Dunnebier van de AIVD wat ondernemers kunnen doen om zich te wapenen tegen cyberdreiging. Advocaat Jochem Ph. Nikkels van der Veen bespreekt Europese regelgeving die onze digitale weerbaarheid moet versterken, en legt uit welke basismaatregelen iedere ondernemer moet treffen om de kans op incidenten te verkleinen.

Geopolitieke risico’s

Onlangs heeft de Europese Unie het tiende sanctiepakket tegen Rusland aangenomen. Wat dit pakket behelst en hoe het toezicht op de naleving ervan georganiseerd is, wordt toegelicht door Evert-Jan Visser, teamleider Ledenadvies Internationaal Ondernemen bij evofenedex. Volgens Joris Teer van The Hague Center for Strategic Studies moeten ondernemers nadenken over de inrichting van toeleveringsketens door in de bedrijfsstrategie expliciet geopolitieke risico’s mee te nemen.

Toronto, Zweden en Afrika

Toronto is de snelst groeiende techhub van Noord-Amerika. We vragen de Nederlandse consul-generaal, Harman Idema, naar de kansen die deze stad Nederlandse ondernemers biedt. De zitoplossingen van het bedrijf Score zijn populair in de Noordse landen. Exportmanager Tom Smit legt uit hoe dit komt en vertelt over zijn recente ervaringen in Zweden. Ook voor softwareleverancier Infoland is Zweden een belangrijke afzetmarkt. Deze winnaar van het OHMF 2022 wil nu, met hulp van het fonds, de export naar Denemarken op gang brengen. Wouter van Hulten, CEO van PAIX, dat datacenters in Afrika beheert, vertelt hoe het bedrijf daar bijdraagt aan de online dienstverlening. Investment manager Sona Krijger-Dolbakyan van Invest International legt uit hoe financiering daarbij helpt.

Bijeenkomsten

Met als thema ‘Exporteurs: richt je blik vooruit’ viert Trends in Export op 6 april zijn 25e verjaardag. Tijdens dit evenement wordt ook de eerste FD Gazellen Internationaal Award uitgereikt. We vragen Pim Stevens, manager Customer Service Export and Customs bij Heineken naar de veranderende rol van de binnendienstmedewerker. Wil je meer hierover weten, kom dan naar de Dag van de Binnendienst op 20 april. Het netwerk van de Jong Binnendienst Professionals kwam begin februari bijeen bij de Jong Duke in Sliedrecht. De deelnemers discussieerden over digitalisering en hoe ver iedereen daarmee is.

Brexit Adjustment Reserve

Eind deze maand loopt de Brexit Adjustment Reserve (BAR) af. Het Havenbedrijf Rotterdam maakte gebruik van deze compensatieregeling en vertelt over zijn ervaringen. Patrick van Bergen, customs & compliance specialist bij evofenedex, gaat in op het Carbon Border Adjustment Mechanism. Met dit akkoord wil de Europese Unie de mogelijkheid van het gratis toewijzen van EU-emissierechten aan bepaalde goederen stap voor stap afschaffen.

Voor de rubriek Vreemde Zaken interviewen we Roemi Hillenaar, medeoprichter van Creative Fabrica in Amsterdam, een online platform voor crafters en printing-on-demand. Lees tot slot de vaste rubriek Export Matters waar je misschien het antwoord vindt op jouw exportvraag.