skipToContentskipToFooter

IMVO: noodzaak voor elke schakel in de handelsketen

16-11-2023 Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) is niet meer weg te denken bij internationaal zakendoen. Maar hoe pak je dat als bedrijf nu concreet aan? Hoe ga je om met alle wetgeving die er op je afkomt, zoals CSRD en Due Diligence? Je leest er alles over in de nieuwe editie van vakblad globe, die ook online beschikbaar is.

“Of het nu gaat om het creëren van waarde voor onze leveranciers, afnemers, aandeelhouders of eindgebruikers, duurzaamheid staat altijd centraal.” Dit zegt Bernd Noldt, general manager van Wilmar Europe Trading, als we hem interviewen voor het hoofdartikel. We gaan in op de verschillende IMVO-tools die ondernemers ten dienste staan en leggen uit wat je er allemaal mee kunt doen. In de gastcolumn benadrukt Miriam Geelhoed, senior consultant bij brancheorganisatie Modint, dat het integreren van IMVO-beleid in bedrijfsprocessen een ingewikkelde route is. Hierbij is het gezamenlijk in beweging komen de eerste en misschien wel de belangrijkste stap.

Tekst loopt verder onder beeld.

vakmagazineglobeevofenedex202307nov478

Diverse wetten

In haar artikel bespreekt Willemijn Gwanmesia, projectmanager IMVO en Compliance bij evofenedex, hoe je het due diligence-proces kunt verankeren in je bedrijf aan de hand van de 6 stappen van de Due Diligence Cyclus. Europese bedrijven zijn zich momenteel druk aan het voorbereiden op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). We vragen 4 leden van evofenedex hoe zij het rapporteren volgens CSRD aanpakken. Maar er komt meer wetgeving aan. Dit blijkt uit de bijdrage van Elmar Otten, beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex, waarin hij een overzicht geeft van de wetten waarmee het mkb waarschijnlijk het meest te maken gaat krijgen.

Volgens advocaten Thomas van Kuilenburg en Jeroen Pop wordt het belang van ESG bij bedrijfsovernames steeds groter. Zij raden daarom aan goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op dit vlak.

Thailand en Duitsland

Thailand heeft een diverse economie, die Nederlandse ondernemers kansen biedt op vele terreinen, is de ervaring van Remco van Wijngaarden, onze ambassadeur in Bangkok. De Duitse economie staat voor een ingrijpende transitie. Toch is Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer, optimistisch over de transitie naar een ‘nieuwe’ economie die Duitsland doormaakt, waarbij verduurzaming, innovatie en digitalisering steekwoorden zijn.

Importverbod

Agnieszka Brodacz, specialist Customs & Trade Compliance bij evofenedex, belicht het importverbod op producten met Russisch ijzer en staal. Volgens Rob Zomer, manager Internationaal Ondernemen bij evofenedex, zijn ook mkb-ondernemers en start-ups welkom bij de handelsmissies die de Rijksoverheid organiseert, zoals bij de missie naar Maleisië en Vietnam die onlangs plaatsvond.

Het kiezen van de juiste ICC Incoterms® 2020-regel(s) blijkt voor bedrijven nogal eens een hoofdpijndossier. Evert-Jan Visser, teamleider Ledenadvies Internationaal, legt uit hoe je misverstanden bij het gebruik van de regels kunt voorkomen.

Lees de nieuwste editie