skipToContentskipToFooter

18-1-2023 Kan ik een verzending aanmaken op het account van de klant bij de vervoerder waarbij zij als ontvanger de verzendkosten betalen?

Welke vraag is precies gesteld?

“Wij leveren altijd onder de ICC Incoterms® 2020-regel Ex Works (EXW) naar klanten buiten de Europese Unie (EU). Deze vragen ons regelmatig een verzending aan te maken op hun account bij de vervoerder en daarbij aan te geven dat zij als ontvanger de verzendkosten betalen. Kan dit en zijn hieraan risico’s verbonden?” 

Antwoord ledenservice

“Je hebt als verkoper bij EXW de minste verplichtingen; je hoeft het vervoer niet te regelen en geen uitvoeraangifte te doen. Je legt de goederen - deugdelijk verpakt - klaar op de afgesproken tijd en plaats. De koper vraagt je nu iets extra’s te doen, namelijk het vervoer van de zending in te boeken onder zijn accountnummer bij de vervoerder. Het lastige is dat EXW geen geschikte Incoterms®-regel is voor zendingen die de EU verlaten. De vraag rijst dan ook welke gevolgen dit verzoek precies heeft, met name voor wie er als exporteur op de uitvoeraangifte wordt vermeld. Dat moet namelijk een in de EU gevestigde partij zijn. Alleen de verkoper is in de EU gevestigd, maar die is onder EXW niet verplicht de uitvoeraangifte op te maken. Hier wringen partijen zich in allerlei bochten terwijl ze een andere Incoterms®-regel hadden moeten afspreken, zoals bijvoorbeeld de Incoterms®-regel Free Carrier (FCA). Het boeken van het transport op het account van de koper door de verkoper kun je schriftelijk overeenkomen in de koopovereenkomst; de vervoerder moet hiervan op de hoogte worden gebracht. De in de EU gevestigde verkoper moet de uit voeraangifte regelen. Verkoper, koper en vervoerder moeten duidelijk afspreken wie wat doet. Pas daarna kun je een goede risico-inschatting maken.”

Heb jij ook een exportvraag?

Neem dan via onderstaande button contact op met onze ledenservice. 
 

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex