skipToContentskipToFooter

Wat is het verschil tussen eigen vervoer en beroepsgoederenvervoer?

Deze vraag krijgen onze ledenadviseurs regelmatig van leden. We leggen het verschil hieronder uit. 

Eigen vervoer is het vervoeren van goederen met vrachtauto’s, die bestemd of afkomstig zijn van het eigen bedrijf. Dus de fietsenfabrikant, die haalt met zijn eigen auto buizen op bij zijn buizenleverancier om daar in zijn fabriek het frame van te maken. Hij heeft deze grondstoffen gekocht en die zijn dus van hem.

Geen eigen goederen, maar wel eigen vervoer

Niet altijd zijn de te vervoeren goederen eigendom van het bedrijf dat ze vervoert en toch is er dan sprake van eigen vervoer. Denk bijvoorbeeld aan een stomerij of wasserij. Dit bedrijf haalt bij iemand thuis, bij het ziekenhuis of bij een zorginstelling kleding, operatietextiel of beddengoed op om te reinigen. Na deze bewerking brengt de stomerij de spullen weer terug. Deze goederen zijn niet van de stomerij en worden dat ook nooit. Hoe zit dat dan?

Welnu, die stomerij doet een bewerking aan deze textielgoederen en het vervoer is bijzaak. Daarmee is al aangegeven dat een eigenschap van eigen vervoer is dat het vervoer ondergeschikt is aan de kernactiviteit van het bedrijf en dat het geen doel op zich is.

Om eigen vervoer onderweg bij een controle te kunnen aantonen, kunnen leden gebruikmaken van de eigenvervoerkaart.

Beroepsgoederenvervoer

Een beroepsvervoerder heeft er zijn beroep van gemaakt om voor anderen goederen te vervoeren. Hiervoor beschikt hij over een of meer vrachtauto’s waarmee hij alleen maar goederen vervoert in opdracht van anderen. Een beroepsvervoerder moet hiervoor bij de NIWO een vergunning aanvragen.

Om een NIWO-vergunning te krijgen, moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Vakbekwaamheid
  • Kredietwaardigheid
  • Betrouwbaarheid

Kan een eigen vervoerder ook beroepsgoederenvervoerder zijn?

Voor eigen vervoerders die ook een vergunning beroepsgoederenvervoer willen aanvragen, hebben wij de adviesdienst Beroepsgoederenvervoer naast eigen vervoer ontwikkeld, waarbij wij helpen bij de vergunningaanvraag en het aanvraagtraject in de gaten houden.

Vragen over vervoer?

Ricky en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer