skipToContentskipToFooter

Handpallettrucks zijn transportmiddelen voor horizontaal transport van pallets. Onderscheid wordt gemaakt tussen hand- en motorpallettrucks. Motorpallettrucks zijn voorzien van een elektromotor die het rijden en heffen van de truck regelt. 

 Door de elektromotor heeft de motorpallettruck een groter draagvermogen dan de handpallettruck. Door de elektromotor en de batterij is de manoeuvreerruimte van de motorpallettruck groter dan die van de handpallettruck. De vloer moet voor het gebruik van een pallettruck vlak zijn.

De handpallettruck wordt veel gebruikt in de laadbak van de vrachtauto om goederen op de laad/losklep te rijden. Tegenwoordig wordt hier ook steeds vaker de motorpallettruck gebruikt. Binnen het magazijn wordt de handpallettruck/ motorpallettruck gebruikt om goederen horizontaal te transporteren.

Bij de afweging tussen een hand- of motorpallettruck speelt de loopafstand een belangrijke rol. Wanneer de pallettruck gebruikt wordt om pallets het magazijn in te rijden is een motorpallettruck al snel efficiënter dan een handpallettruck.

Hoewel de handpallettrucks geleverd worden in uitvoeringen met 2.000 kg draagvermogen heeft dit in de praktijk weinig zin. Zeker als er regelmatig mee gewerkt moet worden is een belasting tot 600 kg per lading aan te bevelen. Omdat alles met mankracht moet gebeuren zijn handpallettrucks ook vrijwel ongeschikt voor het rijden op een helling.