skipToContentskipToFooter

Om bij een B-rijbewijs of C-rijbewijs, een aanhangwagen of oplegger te rijden is een extra rijbewijs verplicht, het E-rijbewijs. Het B-rijbewijs wordt afgegeven met een geldigheid voor 10 jaar. Sinds 19 januari 2013 is de geldigheid van het C-rijbewijs 5 jaar, daarvoor was het 10 jaar. Op 19 januari 2013 is de derde rijbewijsrichtlijn ingegaan. Deze richtlijn heeft tot doel de Europese rijbewijzen gelijk te trekken.

Rijbewijzen binnen en buiten Europa

Binnen Europa erkent men elkaars rijbewijzen. De bevoegdheden die het rijbewijs geeft blijven behouden als men in een ander Europees land komt. Voor landen buiten Europa is het internationale rijbewijs nodig. Dit rijbewijs kun je aanvragen bij de ANWB. Het internationale rijbewijs wordt afgegeven op vertoon van een geldig Nederlands rijbewijs en een pasfoto. Het internationale rijbewijs is één jaar geldig.

Rijden op eigen terrein

Een rijbewijs is niet nodig als gereden wordt op een afgesloten terrein. Op een eigen terrein dat niet is afgesloten moet de bestuurder in het bezit zijn van een rijbewijs. Soms eist de verzekeringsmaatschappij (van de auto) ook op eigen afgesloten terrein een rijbewijs. Controleer de polis hierop en vraag eventueel aan de verzekeringsmaatschappij om deze uitsluiting in de voorwaarden door te halen.

Uitsluitingen in de autoverzekering

Iedere autopolis bevat een rijbewijsuitsluiting. Daarin staat dat de verzekering geen dekking biedt als de bestuurder niet in het bezit is van een geldig rijbewijs voor de categorie voertuig waarin hij rijdt. Dat geldt ook voor het rijden met een aanhangwagen of oplegger zonder te beschikken over een daarvoor geldig rijbewijs. Deze uitsluiting is van belang voor de bestuurder van een bestelauto of trekker met een zwaardere aanhangwagen, die niet in het bezit is van rijbewijs B+E, C1+E of C+E en voor vrachtautochauffeurs die zonder vakbekwaamheid rijden. De tekst van deze uitsluiting kan per polis verschillen.

Rijbewijs bij ongekentekende voertuigen

De bestuurder van een motorrijtuig dat zonder kenteken op de weg mag rijden (bijvoorbeeld een heftruck) hoeft niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Wel moet de bestuurder voldoende instructie hebben gehad om met dit voertuig te kunnen rijden en werken. Wij hebben diverse opleidingen voor intern transportmiddelen. Voor het besturen van een heftruck breder dan 1.30 meter kan een T-rijbewijs verplicht zijn.

Hieronder lees je meer over de specifieke rijbewijzen in onze kennisbankdossiers.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex