skipToContentskipToFooter

Bedrijven krijgen meer tijd om nieuwe douaneaangiftesysteem onder de knie te krijgen

22-09-2022 De Egyptische overheid heeft de invoering van het douaneaangiftesysteem Advance Customs Information voor luchtvracht uitgesteld tot 1 januari 2023. Dit om bedrijven meer tijd te geven het nieuwe proces onder de knie krijgen, aldus het Egyptische ministerie van Financiƫn in een verklaring. Het gebruik van het aangiftesysteem voor luchtvracht zou op 1 oktober 2022 verplicht worden.

Het Advance Customs Information (ACI) is een protocol van de Werelddouaneorganisatie, dat aan rederijen, havenexploitanten en overheden realtime informatie geeft over verzendingen van inkomende goederen. Het is een belangrijk onderdeel van het digitale douaneaangiftesysteem van het Egyptische ministerie van Financiƫn: het National Single Window for Foreign Trade Facilitation (Nafeza), dat in 2021 is ingevoerd. Alle bedrijven die zeevracht importeren in Egypte, moeten geregistreerd zijn bij Nafeza.

CargoX

Inmiddels zijn meer dan 30.000 importeurs aangesloten bij het ACI-systeem. Zo'n 80.000 buitenlandse exporteurs hebben zich geregistreerd bij het blockchainplatform CargoX, sinds dit in oktober 2021 online ging. Exporteurs kunnen via CargoX ladinggegevens en documenten uploaden en verzenden naar hun Egyptische importeur. Wil je meer wil weten over ACI, bekijk dan de antwoorden op veelgestelde vragen.