skipToContentskipToFooter

Realtime-informatie voor schipper én verlader

06-10-2022 Bijna iedereen gebruikt weleens een routeplanner met realtimeverkeersinformatie. Staat er ergens een brug open of is er een weg afgesloten, dan krijg je gelijk een alternatieve route met een snellere reistijd aangeboden. Zo’n tool bestaat is er nu ook voor de binnenvaart. Hierdoor is vervoer over het water een stuk aantrekkelijker geworden voor verladers.

Een alternatieve route is voor een schip meestal geen optie, maar realtime-informatie over de te verwachte reis- en aankomsttijd is voor zowel de scheepvaart zelf als verladers essentieel. Als je tijdig weet dat een schip met jouw goederen aan boord vertraagd is doordat er bij een sluis wachttijden zijn, kun je daarop inspelen. De extra ploeg die klaar moet staan om de goederen te verwerken staat dan niet voor niks te wachten. Of de transporteur die je container van de terminal moet halen, kan dan eerst nog een andere rit doen.

 Bruikbaar voor verschillende hoofdcorridors

De tool genaamd EuRIS (European River Information Services) maakt dit allemaal mogelijk. EuRIS is ontwikkeld binnen een samenwerkingsverband van 13 Europese landen en onder meer bruikbaar voor verschillende hoofdcorridors zoals Rijn, Donau, Elbe, Moezel, Duinkerken–Schelde, Amsterdam–Antwerpen–Luik en Amsterdam–Antwerpen–Brussel.

Met deze tool kan een schipper zien hoelang de reis duurt voordat hij afvaart. Is er onderweg een incident, dan ziet hij gelijk wat voor effect dit heeft op de aankomsttijd. De wijziging kan hij direct communiceren aan de belanghebbende in de keten.

 Hobbel weggenomen voor modal mix

Deze nieuwe tool neemt weer een hobbel weg om binnenvaart naast wegvervoer te gaan gebruiken. Goederen vervoeren over het water is duurzamer dan over de weg. Maar voor veel bedrijven is het een schrik om goederen onderweg te hebben waarvan niet duidelijk is hoe laat ze precies aankomen. Met realtime-informatie kunnen verladers hun afnemers nu op de hoogte houden van de aankomsttijd van een schip.

 Modal shift-mogelijkheden in kaart brengen

Laat voor jouw bedrijf ook eens je modal shift-potentie in kaart brengen. Met onze Modal Shift Service kunnen we op een laagdrempelige en goedkope manier in kaart brengen waar er voor jouw bedrijf kansen liggen. Meer informatie over deze service is te vinden op onze website.