skipToContentskipToFooter

Grote waardering voor lokale netwerken

30-03-2023 De diplomatieke posten van Brussel (grote post) en Dubai (kleine post) zijn als beste uit de bus gekomen bij de verkiezing voor de Ambassadeprijs 2023. Deze wordt elke 2 jaar uitgereikt en is een initiatief van de ondernemersverenigingen evofenedex, VNO-NCW en MKB-Nederland, in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. De prijs werd vandaag voor de 20e keer uitgereikt tijdens de Ambassadeursconferentie 2023 in Den Haag. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher reikte de prijzen uit.

Zowel de post in Dubai als die in Brussel onderscheiden zich volgens ondernemers in het leggen van lokale contacten en het verschaffen van marktinformatie. Wat betreft Brussel werd specifiek informatie over de cultuur van het zakendoen in België op prijs gesteld. Op de foto bovenaan van links naar rechts: Steven Lak (voorzitter evofenedex), Karen van Stegeren (consul-generaal in Antwerpen), Pieter Jan Kleiweg de Zwaan (ambassadeur in België), minister Liesje Schreinemacher en Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW).

Dubai kreeg een nadrukkelijke pluim voor de assistentie bij missies en beurzen. In 2022 vond in Dubai de 35e wereldtentoonstelling plaats en werden er meerdere handelsmissies naar het emiraat georganiseerd. Op de foto hieronder van links naar rechts: Steven Lak, Lody Embrechts (ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten), minister Schreinemacher, H.E. Carel Richter (consul-generaal in Dubai) en Ingrid Thijssen.

Tekst loopt verder onder foto.

ambassadeprijs2023brusseldubai

Buitenlandse dienstverlening krijgt 9,5

De 300 respondenten van het onderzoek bestaan uit bedrijven die het afgelopen jaar door een buitenlandse post zijn ondersteund bij internationalisering in de verschillende landen waar posten zijn gevestigd. Dit kunnen zowel ambassades als consulaten zijn. Ondernemers nomineren deze buitenlandse posten en geven een oordeel over de dienstverlening daarvan. Dit oordeel was met een 9,5 ook afgelopen jaar weer onverminderd hoog.

Ondersteuning ter plekke onmisbaar

“Het ondersteunen van ondernemers bij internationalisering is meer dan ooit nodig als we kijken naar de actualiteit. Internationaal ondernemen is er in de afgelopen jaren immers niet gemakkelijker op geworden”, aldus Steven Lak, voorzitter van evofenedex. “Eerst door COVID-19. Aan het begin van het meetjaar 2022 kon nog lang niet overal gereisd worden. Daarna volgde de Russische inval in Oekraïne en kende het bedrijfsleven grote problemen bij het sourcen van zijn grondstoffen en aanvoerketens. Markten staan onder druk van geopolitiek en protectionisme. Willen wij onze levensstandaard behouden en een rol spelen bij het vergroten van welvaart bij onze handelspartners, dan is ondersteuning ter plekke in de doellanden onmisbaar.”

Komende jaren nog relevanter

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: “De Russische inval in Oekraïne heeft wereldwijd enorm ingrijpende gevolgen gehad, die zich tot op de dag van vandaag doen gelden. Zowel voor burgers als ondernemers. Juist in dit soort situaties blijkt maar weer hoe enorm belangrijk ons postennetwerk is. Onze ambassades en consulaten hebben het afgelopen jaar dan ook een onmisbare rol gespeeld voor ondernemers. Van het aanboren van nieuwe handelslijnen tot het veiligstellen van toegang tot kritieke grondstoffen. Gelet op de toenemende geopolitieke spanningen in de wereld, wordt dit de komende jaren alleen nog maar relevanter.”

Beeld: Fotogeniek-Jeroen van der Meyde.