skipToContentskipToFooter

21-07-2023 De logistieke sector kijkt er elk jaar met belangstelling naar uit: het rapport 'Kostenontwikkelingen in het wegvervoer’. Dit najaar verschijnt de versie 2023-2024 op 5 oktober. Quantore gebruikt het rapport om meer inzicht te krijgen in de rol van brandstofprijzen in de kostprijs voor fijndistributie van kantoorartikelen.

‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer’ is een rapport dat op basis van onafhankelijke data wordt samengesteld door Panteia. Dat gebeurt jaarlijks in opdracht van evofenedex en Transport en Logistiek Nederland. Het is in algemene zin bedoeld om opdrachtgevers en opdrachtnemers informatie te geven over welke kant het opgaat met de kosten voor wegvervoer, zodat zij dit in afspraken kunnen vertalen. Binnen dat brede kader zijn er tal van deelonderwerpen die aan bod komen.

'De brandstofprijzen rezen de pan uit, waardoor de bandbreedte die we op dat gebied contractueel hadden afgesproken met de vervoerder sterk werd overschreden'

Gert Cornelissen, logistiek manager Quantore
gert_cornelissen.jpg

10 trailers per dag

Het nut van het rapport blijkt onder andere uit het voorbeeld van kantoorartikelbedrijf Quantore. Deze onderneming is goed voor een jaaromzet van zo’n 150 miljoen euro, wat zich vertaalt in het vervoer van gemiddeld zo’n 10 trailers vol kantoorproducten per dag. Quantore doet dat niet met eigen transportmiddelen, maar werkt in Nederland en België samen met verschillende vervoerders. Logistiek manager Gert Cornelissen vertelt dat Quantore eerder geen gebruikmaakte van het rapport over kostenontwikkelingen, maar dat er vorig jaar behoefte ontstond aan dat hulpmiddel.

Verhelderend

“De brandstofprijzen rezen de pan uit, waardoor de bandbreedte die we op dat gebied contractueel hadden afgesproken met de vervoerder sterk werd overschreden”, aldus Cornelissen. “Ik ben me toen gaan verdiepen in het aandeel van brandstof in de kostprijs van een pallet in de fijndistributie. Het rapport over de kostenontwikkelingen in het wegvervoer heeft daarbij verhelderend gewerkt. Het hielp ons te begrijpen waarom bepaalde prijsverhogingen werden doorgevoerd. Met behulp van het rapport en aanvullend advies van evofenedex konden wij in de onderhandelingen een eigen berekening van de kosten plaatsen tegenover die van de vervoerder. En we zijn er ook met elkaar uitgekomen.”

Nu het rapport ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer’ zijn waarde voor Quantore heeft bewezen, wil Cornelissen er jaarlijks gebruik van maken om zich in de materie te verdiepen. “Deze eerste keer pakte ik het rapport er specifiek bij om inzicht te krijgen in het aandeel van brandstof in de kostprijs van de fijndistributie. Maar het rapport geeft natuurlijk een totaalplaatje van de kostenstijgingen in het wegtransport. Vorig jaar is wel gebleken dat dit voor ons nuttige informatie is om over te beschikken.” 

Webinars

Om bedrijven te ondersteunen in hun onderhandelingen met de beroepsgoederenvervoerder organiseren we op 12 september een gratis webinar met dit thema.

5 oktober webinar kostenontwikkelingen in het wegvervoer

Tijdens dit webinar - dat exclusief voor leden is - presenteren we het Rapport Kostenontwikkeling in het wegvervoer.

Pageheader-small-header-kow-2080x868.jpg

12 september Webinar onderhandelen met je goederenvervoerder

Blijf grip houden op de kosten van het uitbesteed vervoer