skipToContentskipToFooter

Hoeveel helden werken er bij jou op de werkvloer? 

Als logistiek professional of veiligheidsexpert weet je als geen ander hoe belangrijk goede medewerkers zijn voor het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Een veilig magazijn is immers mensenwerk. Herken jij de onderstaande valkuilen? Tijd om aan de slag te gaan. 

1. Je hebt niet genoeg helden op de werkvloer

Lars van Rode pleit onder meer voor een cultuur waarin collega’s elkaar scherp houden. “Tijdens een sportwedstrijd is dat heel normaal. Op het voetbalveld peppen teamleden elkaar op. Ze houden elkaar scherp, geven tips en waarschuwen als gevaar dreigt. Waarom gebeurt dat niet op de werkvloer? We hebben meer helden nodig die dat wel doen. Helden die veilig wíllen werken.”

2. Je krijgt medewerkers niet mee in je veiligheidsaanpak

Je wilt de veiligheid in het magazijn vergroten en daarmee de kans op een bedrijfsongeval beperken. Daarnaast wil je ook medewerkers aan je binden door een goed veiligheidsbeleid. Maar hoe realiseer je dat eigenlijk? We vroegen het aan Richard Ohm, Sr. EHS Specialist en ambassadeur Code Gezond en Veilig Magazijn en aan Jelle van Draanen, docent veiligheid en cultuur bij evofenedex.

3. Je hebt géén (gedragen) duurzaam inzetbaarheidsbeleid

Het neerzetten van een fruitmand, het ophangen van posters over duurzame inzetbaarheid of een cursus ‘stoppen met roken’ organiseren. Dit zijn acties die bedrijven in eerste instantie ondernemen als zij aan de slag gaan met duurzame inzetbaarheid. Volgens Ewout Brehm, directielid bij Bureau voor Fysieke Arbeid (BvFA), hebben deze acties niet veel effect als er geen gedegen plan achter zit.

4. Hoge werkdruk leidt tot fouten of gevaarlijke situaties

A.S. Watson, de stille kracht achter onder meer de drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister, experimenteerde onlangs met zogenoemde Pickyrobots. De robot van het type Picky, die zelf orders kan verzamelen, bleek weliswaar niet sneller dan de mensen in het magazijn, maar had geen last van concentratieverlies en deed sommige dingen ronduit beter.

5. Je hebt onvoldoende grip op gevaarlijke stoffen

Voor de opslag, vervoer van verpakte gevaarlijke stoffen in magazijnen gelden speciale richtlijnen. Een lidbedrijf vroeg aan onze ledenservice om welke richtlijnen dit gaat en wat voor eisen daarvoor gelden.

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Pascal en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex gevaarlijke stoffen