skipToContentskipToFooter

Behaal en behoud je AEO-vergunning gemakkelijk en voordelig

Beurtvaartadres, evofenedex en TLN hebben eind februari de AEO Customs Compliance Tool gelanceerd. Hiermee kun je het behalen en behouden van een AEO-vergunning automatiseren, waardoor dit een stuk eenvoudiger wordt. Dit maakt de AEO-status voor iedere organisatie haalbaar.

Veel bedrijven ondervinden in de praktijk dat het aanvragen van de status van Authorized Economic Operator (AEO) en de periodieke audit om deze te behouden veel tijd en moeite kosten, omdat hier gedegen en actuele specialistische kennis voor nodig is. Het verkrijgen, onderhouden en behouden van een AEO-vergunning zijn dan ook uitdagende en kostbare processen.

De AEO Customs Compliance Tool maakt dit alles eenvoudiger, efficiënter en voordeliger door taken te monitoren en te documenteren. Hiermee wordt het proces van naleving van de AEO-vereisten geautomatiseerd en gestroomlijnd. Ook geeft de tool inzicht in de vervolgacties en kun je er eenvoudig rapportages mee maken en deze delen met de Douane. De tool identificeert potentiële risico’s, detecteert afwijkingen en waarschuwt als er iets fout dreigt te gaan. “Met de tool verhoog je de bewustwording binnen je organisatie en kun je proactief problemen voorkomen. De tool bespaart ook tijd en kosten doordat deze ingewikkelde procedures vereenvoudigt en handmatig werk minimaliseert. Zo verhoog je de efficiëntie en productiviteit en blijf je altijd in control”, aldus Sebastiaan Vlaming, die bij het team Im- en export van Beurtvaartadres verantwoordelijk is voor sales.

De tool biedt drie verschillende pakketten: AEO-Tool Only, AEO-Tool & Consulting en AEO-vergunning Behalen. Ondersteuning van de servicedesk van Beurtvaartadres is bij alle drie de pakketten inbegrepen.

Trade Compliance Congres - En nu aan de slag

Het jaarlijkse congres voor trade compliance professionals, dit jaar in het teken van hoe om te gaan met de groeiende regeldruk. Reserveer 12 juni alvast in je agenda.

Beeld TC congres 2024_web.jpg

Legale handelsstromen beter faciliteren

Het AEO-concept is gebaseerd op het door de Wereld Douane Organisatie ontwikkelde Customs-to-Business partnership. Uitgangspunt daarbij is dat bedrijven en Douane nauw samenwerken voor het verhogen van de veiligheid van de internationale logistieke ketens. De Douane wil met AEO ook legale handelsstromen beter faciliteren. Voor bedrijven in de internationale handel is de AEO-vergunning steeds meer een noodzakelijke vergunning. Daarnaast wordt deze vergunning steeds belangrijker als kwaliteitscertificaat. Hiermee tonen bedrijven aan dat ze onderdeel zijn van een veilige logistieke keten. Er zijn drie soorten AEO-vergunningen: de Vergunning AEO Veiligheid (AEO-S) en de Vergunning AEO Douanevereenvoudigingen (AEO-C). Bedrijven die beide vergunningen hebben, krijgen de vergunning AEO-F (full).

Voordelen AEO-vergunning

Een AEO-status wordt in de hele Europese Unie (EU) erkend. Hetzelfde geldt voor de verkregen vereenvoudigingen van douaneprocedures. “Bedrijven met een AEO-vergunning komen in de hele EU voor voordelen in aanmerking. Als een bedrijf in Nederland is erkend als AEO voor vereenvoudigde douaneprocedures en een specifieke vereenvoudiging van douaneprocedures in een andere lidstaat wil, mag die lidstaat alleen de additionele voorwaarden voor die vereenvoudiging toetsen. De AEO-status moet worden aangevraagd per kleinste juridische eenheid”, vertelt Ronald Kok, senior projectadviseur bij evofenedex.

De belangrijkste voordelen van een AEO-vergunning bij douanetransacties zijn volgens Kok minder controles, voorrang als je voor controle bent geselecteerd, keuze van de plaats van controle, kennisgeving vooraf bij selectie voor controle en wederzijdse erkenning met derde landen (bij AEO-S). “Deze eenvoudigere toegang tot internationale markten vergroot de wendbaarheid in handelsketens. Daarnaast biedt de AEO-status ook andere voordelen. Zo worden bedrijven met een AEO-vergunning gezien als betrouwbaar, wat goed is voor hun imago en reputatie. Hierdoor kan AEO ook als marketingtool worden ingezet voor het genereren en behouden van business.”

Criteria voor AEO-status

De AEO-status kan door de Douane worden verleend aan bedrijven die voldoen aan specifieke veiligheidsnormen en betrouwbaarheidscriteria in het internationale handelsverkeer. Bedrijven met een AEO-vergunning worden in de hele EU beschouwd als een betrouwbare partner in de handelsketens en krijgen bepaalde privileges bij de douaneafhandeling van hun inkomende en uitgaande zendingen. Zo krijgen AEO-gecertificeerde bedrijven gemakkelijker douanevergunningen en gaat de Douane bij een bedrijf met de AEO-status anders om met fysieke douanecontroles.

De AEO-status is niet beperkt tot douane-expediteurs. Ook importeurs, exporteurs, verladers, vervoerders en producenten kunnen de vergunning aanvragen. Het Douanewetboek van de Unie (DWU) stelt vijf criteria om voor de status AEO-F in aanmerking te komen. NB: met de herziening van het DWU kunnen de criteria veranderen.

  1. Aantoonbare vakbekwaamheid op het gebied van douanekennis;
  2. Een passende staat van dienst op het gebied van de naleving van douanevereisten;
  3. Een deugdelijk ingerichte handels- en, in voorkomende gevallen, vervoersadministratie die passende douanecontroles mogelijk maakt;
  4. In voorkomende gevallen, een bewijs van financiële solvabiliteit;
  5. Bij het bedrijf passende veiligheidsmaatregelen.

Dit artikel is geschreven door Gerben J. Sas en ook verschenen in globe, het vakblad voor internationaal ondernemen van evofenedex.

AEO Customs Compliance Tool

Meer informatie over de AEO-tool vind je op beurtvaartadres.nl/aeo. Wil je hiermee gaan werken? Neem dan contact op met Beurtvaartadres. evofenedex biedt voor AEO ook deskundig advies en begeleiding op maat. Klik op onderstaande button voor meer informatie.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex