skipToContentskipToFooter

Keuze tussen twee groepen Incoterms®-regels

evofenedex raadt bij internationaal zakendoen aan om gebruik te maken van de Incoterms®-regels. Dit zijn dé internationale standaardregels bij het sluiten van koopovereenkomsten, die voor iedereen toegankelijk omdat ze in meer dan dertig talen beschikbaar zijn. 

De Incoterms®-regels zijn onder te verdelen in 2 groepen. De eerste groep zijn de maritieme Incoterms ®-regels, die alleen maar geschikt zijn als het (hoofd)vervoer over zee en/of binnenwateren plaatsvindt. Tot deze groep behoren de Incoterms®-regels Free On Board (FOB), Free Alongside Ship (FAS), Cost and Freight (CFR) en Cost Insurance and Freight (CIF).

De Incoterms®-regels Ex Works (EXW), Free Carrier (FCA), Carriage Paid To (CPT), Carriage and Insurance Paid To (CIP), Delivered at Place (DAP), Delivered at Place Unloaded (DPU) en Delivered Duty Paid (DDP) zijn zogeheten multimodale terms, die je kunt gebruiken voor alle soorten van transport en combinaties daarvan. Dus zowel over de weg, het water, door de lucht en per spoor.

Omdat internationaal vervoer tegenwoordig vaak plaatsvindt per container, verdienen de multimodale Incoterms®-regels de voorkeur. Containerzendingen beperken zich immers niet alleen tot vervoer over water (port-to-port), maar zijn vrijwel altijd multimodaal. Van een plaats landinwaarts (zoals een warehouse of container yard) voor de verschepingshaven, tot aan een soortgelijke plaats voorbij de loshaven in het land van bestemming. Daarom adviseert evofenedex in het geval van vervoer per container te kiezen voor een Incoterms®-regel uit de multimodale groep.

Meer weten over de Incoterms®-regels? Lees dan hier wat de 11 Incoterms®-regels precies inhouden. Of download via onderstaande button de ICC Incoterms® 2020 whitepaper waarin 10 praktische aandachtspunten uit de praktijk worden behandeld. 

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex