skipToContentskipToFooter

Oekraïne, China en de VS

De wereldgemeenschap werd in februari 2022 opgeschrikt door de Russische inval in Oekraïne. Na jaren van relatieve rust op het geopolitieke vlak, staan supermachten weer tegenover elkaar en dat beïnvloedt de supplychains van bedrijven. Het sluiten van luchtruimen, treinverkeer dat niet door Rusland en Oekraïne kan en sancties en handelsbelemmeringen, zijn nu nog steeds aan de orde van de dag.

Niemand kan op dit moment voorspellen hoe de oorlog in Oekraïne zich verder zal ontwikkelen en hoe het ‘eindpunt’ eruit zal zien. Eén ding is wel duidelijk; landen zijn momenteel bewust bezig met het achterhalen van de oorsprong van belangrijke grondstoffen en met de politieke en handelsrelatie die zij hebben met het land van oorsprong. De nationale grondstoffenstrategie van de Nederlandse overheid kun je dan ook zien als een direct gevolg van de politieke spanningen.

In het huidige vraagstuk omtrent de energietransitie komen deze spanningen steeds meer op de voorgrond te staan. De productie van hernieuwbare energietechnologie leidt namelijk tot een grotere behoefte aan mineralen en metalen, zoals lithium, kobalt en zeldzame aardmetalen, welke vaak niet in Europa gevonden kunnen worden. China heeft op dit vlak met vooruitziende blik gehandeld en bezit grote delen van de grondstoffenmarkt, wat Europa voor een groot deel afhankelijk maakt. Tegelijkertijd dwingen de Verenigde Staten (VS) Europese bedrijven om leveringen aan China in te perken.

Op dit moment lijkt de hightechindustrie (semi-conductors) het eerste concrete kind van de rekening te worden van de machtsverhoudingen tussen China, de VS en andere geopolitieke grootmachten. Dit maakt wereldwijd zakendoen ingewikkelder en vraagt om andere manieren van handelen en om het heroverwegen van strategische ketenpartners. Hoe het risico van geopolitieke spanningen te elimineren, is niet duidelijk. Echter om de leveringszekerheid van kritieke en schaarse grondstoffen te vergroten, leven wel ideeën. Een economie die (voor een deel) circulair is, wordt onder meer aangedragen als één van de oplossingen, aangezien deze kritieke en schaarse grondstoffen dan, middels circulariteit, in de keten behouden kunnen blijven.

Supply Chaingers netwerk

Supplychainprofessionals die meer willen weten over de Supplychain van de Toekomst melden zich aan voor ons netwerk, exclusief voor leden van evofenedex.

Vragen over Supply Chain Management?

Nanne en zijn collega's helpen je graag verder

Nanne Schriek evofenedex