skipToContentskipToFooter

Vergrijzing, handelstekorten en digitalisering

De arbeidsmarkt verandert snel door onder meer vergrijzing, door handelstekorten, digitalisering en door het toetreden van nieuwe spelers tot de markt, die de businessmodellen van gevestigde bedrijven onder druk zetten. Deze veranderingen hebben een grote impact op logistiek, op de supplychain en op de bedrijfsvoering van bedrijven. Door een arbeidstekort wordt datagedreven werken noodzaak. Ook veranderen of verdwijnen functies en worden duurzame inzetbaarheid en ontwikkelingsmogelijkheden topprioriteit. Daarbij worden medewerkers steeds veeleisender, als het gaat om flexibiliteit, leiderschap, autonomie en maatschappelijk verantwoord werken.

Recent onderzoek van evofenedex wijst uit dat het grootste personeelstekort bestaat bij de functies van logistiek medewerker, chauffeur, ICT-medewerker en planner. Dit personeelstekort kan leiden tot de overbelasting van andere werknemers en kan daarnaast ook gevolgen hebben voor zowel de continuïteit en de omzet, als voor de groei van handels- en productiebedrijven. Naast het tekort spelen ook andere factoren een rol, zoals lonen die enorm stijgen en personeel dat zich niet verbonden voelt met de organisatie en uiteindelijk voor een hoger salaris naar elders vertrekt.

Tegelijkertijd gaan de technologische ontwikkelingen snel en dat vraagt om investeringen in bedrijven, zowel om deze ontwikkelingen technisch mogelijk te maken, als ook om medewerkers in staat te stellen de nieuwe technologie te omarmen en toe te passen.

Een structureel teruglopend aanbod aan beschikbaar personeel, een oplopende vraag, een mismatch daartussen en een HR-positie die niet van nature strategisch is; het zijn bij elkaar opgeteld allemaal factoren die ervoor zorgen dat handels- en productiebedrijven de ‘war on talent’ gaan verliezen.

Supply Chaingers netwerk

Supplychainprofessionals die meer willen weten over de Supplychain van de Toekomst melden zich aan voor ons netwerk, exclusief voor leden van evofenedex.

Vragen over Supply Chain Management?

Nanne en zijn collega's helpen je graag verder

Nanne Schriek evofenedex