Zo breng je eenvoudig de brandstofkosten omlaag

Leestijd: 3 minuten

Afhankelijk van de wijze waarop je je wagenpark inzet, kunnen de brandstofkosten tot wel 17 procent uitmaken van de totale transportkosten. Met de onderstaande stappen kun je de brandstofkosten onder controle houden. 

Laat chauffeurs niet tanken langs de snelweg behalve…

Veel chauffeurs zijn zich er niet bewust van dat de prijs van brandstof langs de snelweg wel 7 procent hoger kan zijn dan in de stad of langs de rand ervan. Per tankbeurt kan dit al snel 5 tot 10 euro schelen. Een tegenargument dat bedrijven vaak gebruiken, is dat de chauffeurs de tanklocaties langs de snelweg op hun route hebben. Daarom is het handig om gebruik te maken van een brandstofpasleverancier die uniforme prijzen per tanklocatie rekent, ongeacht of dit langs de snelweg is of in de periferie. 

Stap over naar een partij met lagere prijzen

De brandstofmarkt is momenteel uiterst onrustig. En daar kun je nu van profiteren. De communicatie over prijzen is bij verschillende leveranciers ondoorzichtig te noemen. Neem daarom contact met hen op en stel ze een reeks vragen die je van tevoren hebt uitgedacht. Zo voorkom je dat je appels met peren vergelijkt. Zo kun je bijvoorbeeld vragen naar: 

  • de grootte van het tanknetwerk
  • maandelijkse paskosten
  • borgstellingen
  • pasacceptatie in binnen- en buitenland
  • facturatie en online services

Krijg nog meer Grip op vervoer

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang zes keer een nieuwsbrief met inspirerende informatie waarmee jij jouw vervoer optimaliseert.

Vraag accijns in het buitenland terug

Tanken in het buitenland kan voordeliger. Veel pasleveranciers bieden speciale services aan waarmee je de accijnzen eenvoudig kunt terugvragen. Hier vragen ze weliswaar vaak een kleine vergoeding voor, maar die staat meestal in geen verhouding tot wat het jou kost om de accijnzen vergoed te krijgen.

Informeer naar kortingen bij grootverbruik 

Inventariseer hoeveel liter brandstof je per jaar gebruikt voor zowel personenvervoer, vrachtvervoer of andere vervoersdoeleinden. Veel pasleveranciers zijn al bereid om aanvullende kortingen te leveren bij afname van 150.000 liter op jaarbasis. Ook zijn zij vaak bereid om aanvullende kortingen te geven bij specifieke stations. 

Stop met brandstofkaarten met hoge maandelijkse paskosten of borg

Het verdienmodel van universele tankkaarten zit hem niet alleen in de vergoeding die zij per liter rekenen, maar ook in de paskosten zelf. Deze kunnen oplopen tot wel 8 euro per pas per maand. Wanneer je 30 passen in gebruik hebt, ben je alleen al aan de faciliteiten bijna 3000 euro per jaar kwijt. En dan is er nog geen druppel getankt.

Houd de bandenspanning op peil

Brandstofkosten zitten hem niet alleen in de kosten van de brandstof zelf, maar ook in het verbruik. Dit verbruik wordt ook beïnvloed door de bandenspanning van het voertuig. Controleer maandelijks de bandenspanning. Op jaarbasis kun je hiermee 1 à 2 procent aan brandstofkosten besparen.

Leer medewerkers een nieuwe rijstijl

Veel chauffeurs gaan niet altijd even zorgvuldig om met de voertuigen waarin ze rijden. Veel toeren maken, onnodig hard afremmen, en een ‘zware rechtervoet’ hebben effect op de brandstofkosten. Er zijn diverse handige apps die chauffeurs stimuleren bewuster om te gaan met hun brandstofverbruik. Maak hier gebruik van. Er zijn zelfs bedrijven die chauffeurs extra belonen als ze kans zien om zuiniger te rijden.
 

Wil je weten of je ook kunt besparen op brandstof?

Vraag een kosteloos online klankbordgesprek aan.

Heb je de indruk dat je nu al een scherpe prijs voor je brandstof betaalt? Wij helpen je dit te beoordelen en kunnen je adviseren om effectief kosten te besparen. Werp een blik op www.evofenedex.nl/brandstof voor een impressie van de mogelijkheden waarmee wij je verder kunnen helpen. We staan je  je hierover graag te woord via bedrijfsadvies@evofenedex.nl of 079-3467 346. Of maak gebruik van het formulier.