skipToContentskipToFooter

De leveringsvoorwaarden, doorgaans ICC Incoterms® 2020, regelen de verhouding tussen verkoper en koper, maar niet tussen verkoper en vervoerder. Leveringscondities bieden partijen houvast bij de vaststelling wie de aan te spreken partij is voor de vervoerder. Deze richt zich in beginsel tot de ladingbelanghebbende, in feite de legitieme houder van het cognossement.

De ICC Incoterms® 2020 zijn herzien. Van de 13 terms bekend onder Incoterms 2000 zijn er 4 vervallen (DAF, DES, DEQ en DDU) en zijn er 2 nieuwe toegevoegd (DAP, Delivery At Place en DAT, Delivery at Terminal).

Leveringsvoorwaarden

Een exporteur heeft goederen verkocht en moet dan ook leveren. Bij export en import over zee worden in 99 van de 100 gevallen standaardleveringsvoorwaarden gebruikt, de ICC Incoterms® 2020. Deze zijn vastgelegd in de Guide to ICC Incoterms® 2020 van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC).

Partijen kunnen in de koop-/verkoopovereenkomst de afkorting van de gewenste leveringsbepaling opnemen, met de verwijzing naar de ICC Incoterms® 2020. Vermeld altijd de versie die u gebruikt, bijvoorbeeld ‘CIF ex Incoterms 2010’.

Wil de exporteur de controle op het vervoer in eigen hand houden, dan zijn er twee mogelijkheden: CIF (Cost, Insurance and Freight) en C&F (Cost and Freight). Onder deze voorwaarden heeft de exporteur het recht de reder te kiezen. En omdat hij vrachtbetaler is, heeft hij vaak invloed op vrachtprijzen.

Lees meer over ICC Incoterms® 2020 in ons dossier internationaal ondernemen.

Vragen over vervoer?

Mark en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer