skipToContentskipToFooter

We zetten de tarieven voor een personenauto en bestelauto hieronder op een rij.

Personenauto

Het bpm-tarief voor een personenauto is afhankelijk van de CO2-uitstoot in gr/km, zoals die in het kentekenregister is opgenomen. Is de CO2-uitstoot van de personenauto 0 gr/km? Dan betaal je geen bpm.

Bestelauto

Voor een bestelauto betaal je een percentage bpm over de netto catalogusprijs. De netto catalogusprijs is de catalogusprijs min de omzetbelasting.

Ondernemersregeling

Een bestelauto die als bedrijfsmiddel door een ondernemer wordt aangeschaft, is onder voorwaarden vrijgesteld van bpm. De voorwaarden van deze ondernemersregeling zijn:

•      je bent ondernemer volgens de Wet op de omzetbelasting

•      meer dan 10 procent van de per jaar gereden kilometers is voor de uitoefening van de onderneming

Als aan deze voorwaarden is voldaan, is de ondernemersregeling van toepassing. Er hoeft voor deze regeling geen bpm-vrijstelling te worden aangevraagd. Ondernemers hoeven de bpm niet voor te schieten en krijgen de bestelauto met een bpm-vrijstelling bij levering.

Er moet alsnog bpm worden betaald, als:

•      de bestelauto wordt omgebouwd tot personenauto

•      de bestelauto binnen vijf jaar na aankoop aan een particulier wordt verkocht

•      de onderneming wordt gestaakt

•      minder dan 10 procent van de per jaar gereden kilometers in het kader van de onderneming wordt gereden

De Belastingdienst zal een aangiftebiljet bpm toesturen als niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan. Als niet meer aan de laatste voorwaarde van 10 procent zakelijke kilometers wordt voldaan, moet de ondernemer daar zelf melding van maken bij de Belastingdienst.

Bij een gebruikt motorrijtuig kun je kiezen voor het gunstigste tarief dat gold tussen 2 maanden voor de datum van 1e toelating en de datum van goedkeuring door de RDW.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex