skipToContentskipToFooter

Logistiek laden op bedrijventerreinen

04-03-2024 - Voor bedrijven, parkmanagers en gemeenten in de provincies Gelderland en Overijssel is een plan van aanpak opgesteld voor de realisatie van laadinfrastructuur op bedrijventerreinen. Met deze methode van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) Regio Oost kunnen partijen zelfstandig aan de slag met de realisatie van laadinfra op bedrijventerreinen.

De verwachting is dat zo'n 80 procent van de elektrische vrachtwagens in de toekomst op bedrijventerreinen zal opladen. Dat betekent dus ook dat hier de meeste laadpalen nodig zijn. Het wordt een flinke uitdaging om met gebrek aan fysieke ruimte én ruimte op het net in korte tijd voor voldoende laadinfrastructuur voor logistieke voertuigen te zorgen. Het plan van aanpak is door de regio Oost Nederland van de ontwikkeld om daar ondersteuning in te bieden.

In het plan van aanpak wordt een stappenplan gepresenteerd waarmee iedere initiatiefnemer – parkmanagement, gemeente of bedrijf – zelfstandig aan de slag kan om de mogelijkheden op bedrijventerreinniveau te onderzoeken en te realiseren. Om deze partijen hierbij te ondersteunen, wordt er een toolbox ontwikkeld. Hierin zitten alle benodigdheden om de aanpak zelfstandig te doorlopen: van Powerpoints voor bijeenkomsten tot juridische formats. De eerste tools zijn beschikbaar gesteld via de NAL-website: de overige tools volgen in de loop van 2024.

Factsheets en vragen

Per bedrijventerrein is, op basis van enquêtes, een factsheet ontwikkeld die inzicht geeft in de huidige en toekomstige vraag naar laadinfrastructuur. Deze factsheets zijn te downloaden via de website van de NAL. De informatie op de factsheet kan een goede aanleiding zijn om aan de slag te gaan met laadinfrastructuur. Wie wil meedoen, kan een bericht sturen aan [email protected].

Overweeg je als ondernemer om elektrische vrachtwagens aan te schaffen of heb je vragen over de realisatie van laadinfrastructuur? Technisch adviseur Jan van Rookhuijzen helpt bedrijven in Gelderland en Overijssel met de beantwoording van alle praktische vragen rondom elektrisch rijden en laadinfrastructuur. Hij kan worden benaderd met vragen via [email protected].