skipToContentskipToFooter

evofenedex deelt zorgen over slechte staat Van Brienenoordbrug

22-04-2024 evofenedex onderschrijft de zorgen over de slechte staat van de Van Brienenoordbrug, zoals geuit in de vanochtend openbaar gemaakte brandbrief van de burgemeesters van de gemeenten Den Haag en Rotterdam. Het is van cruciaal belang dat de urgentie van de situatie wordt erkend en dat onmiddellijk actie wordt ondernomen, schrijven Van Zanen en Aboutaleb in de brief. Hun oproep sluit daarmee aan op eerdere oproepen van evofenedex voor een snelle en doortastende aanpak van achterstallig onderhoud vanuit Rijkswaterstaat. 

We zijn ook bezorgd over de mogelijke vertragingen en onderbrekingen in het goederenvervoer als gevolg van het uitstel van de renovatie van de Van Brienenoordbrug. Daarnaast moet worden voorkomen dat maatregelen zoals aslastbeperking nodig zijn, wat zou betekenen dat vrachtauto’s niet meer over de Van Brienenoordbrug mogen, wat een enorme impact heeft op het goederenvervoer. Dat zorgt voor forse omrijroutes, extra files, vertragingen en extra uitstoot, wat de gevolgen ervan zeer nadelig maakt voor zowel de logistiek als het milieu. 

Alternatieve routes

Deze vertragingen kunnen zowel het containervervoer vanuit de Rotterdamse haven naar het Europese achterland als het vervoer van het Europese achterland naar de Rotterdamse haven aanzienlijk belemmeren, met ernstige gevolgen voor de bedrijven. In het geval van afsluiting of verkeersbeperkingen van de Van Brienenoordbrug, is het essentieel dat er voldoende alternatieve routes beschikbaar zijn voor het vrachtverkeer. evofenedex dringt erop aan dat deze routes goed worden onderhouden en geschikt zijn voor zwaar vrachtverkeer om vertragingen en extra kosten voor het transport te minimaliseren. 

Daarnaast vormt achterstallig onderhoud een risico voor de economie en de bereikbaarheid van de regio. Investeringen zijn dringend nodig om deze problemen aan te pakken en de mobiliteit te verbeteren, zodat bedrijven efficiënt kunnen blijven opereren en de economie in Zuid-Holland, en daarbuiten, kan blijven groeien.