skipToContentskipToFooter

BigMile en evofenedex helpen bedrijven stappen zetten met CO2-registratie en -reductie

19-04-2024 Onderzoek van evofenedex wijst uit dat bedrijven met een eigen wagenpark, nog stappen kunnen zetten om hun CO2-registratie en -reductie op orde te krijgen. BigMile en evofenedex helpen. 

Het onderzoek laat zien dat veel van de onderzochte bedrijven nog niet gestart zijn met het registreren van CO2-uitstoot. Op dit moment registreert slechts achttien procent van de respondenten de CO2-uitstoot van het eigen wagenpark. De bedrijven die al wel registreren, zijn met name grote bedrijven. 

statistieken_vervoer.JPG

Excel meest gebruikt voor CO2-registratie

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat meer dan 50 procent van de ondervraagde bedrijven, Excel gebruikt om de CO2-uitstoot te registreren. Een kwart gebruikt hiervoor tankpassoftware. Voor bedrijven met een beperkte logistieke operatie kan op deze manier registreren, ruimschoots voldoende zijn om de uitstoot in kaart te brengen. Maar bij grotere organisaties kan dit lastiger liggen, stelt Thomas Reitsma, manager kerngebied vervoer bij evofenedex.

“Uit het bovengenoemde onderzoek blijkt dat ongeveer één op de tien bedrijven is gestart met het registreren van de CO2 -uitstoot. Het gebruik van een platform, zoals BigMile, helpt veel bedrijven verder om de CO2-uitstoot op een juist detailniveau in kaart te brengen. En dat is belangrijk, met name voor bedrijven met een complexere logistieke keten, om effectief aan de slag te gaan met het reduceren van de CO2-uitstoot, bijvoorbeeld vanuit de CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive). Daarom is op het evofenedex ‘Duurzaam Vervoer Inspiratie Event’ onze kennispartner BigMile ook aanwezig. Tijdens dit jaarlijkse duurzaamheidsevenement komen alle uitdagingen rondom het verduurzamen van goederenvervoer voorbij”, deelt Thomas.

BigMile is de leverancier van ISO-gecertificeerde CO2-calculatie- en analysetooling voor logistiek en transport en is populair onder leden van evofenedex. Het bedrijf biedt specifieke software om zowel de uitstoot van het eigen wagenpark, als die binnen de logistieke keten, te meten. 

“Het is belangrijk om jouw concrete behoefte in kaart te brengen om deze vereiste van de toekomst aan te gaan”

Thomas Reitsma, manager kerngebied vervoer evofenedex
500x500-Thomas-Reitsma.jpg

Van nationale registratie naar wereldwijd

Een bedrijf dat al succes heeft geboekt met het gebruik van BigMile, is Ricoh Europe. Als onderdeel van hun inspanningen om, tegen 2030, een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot te realiseren, heeft Ricoh de software van BigMile geïmplementeerd om ook de wereldwijde logistieke operaties in kaart te brengen. Dit nadat het gebruiksgemak en het succes voor de Nederlandse logistieke operatie waren aangetoond.

Vereiste 

“Er zijn verschillende andere methodieken om de CO2-uitstoot binnen je logistieke keten te inventariseren. Het is daarom belangrijk om jouw concrete behoefte in kaart te brengen om deze vereiste van de toekomst aan te gaan. Tijdens de inspiratiesessie op het ‘Duurzaam Vervoer Inspiratie Event’, krijg je inzicht in de mogelijkheden die BigMile je kan bieden. Ook biedt evofenedex ondersteuning bij de registratie van CO2-uitstoot met behulp van ons bedrijfsadvies”, besluit Thomas.

28 mei: Duurzaam Vervoer Inspiratie Event

Van zero-emissiezone naar CO2-reductie. Voor al je uitdagingen rondom het verduurzamen van je organisatie kun je, als lid van evofenedex, gratis deelnemen op ons event in Zoetermeer.

cta_visual.jpg