skipToContentskipToFooter

Duurzame en coole oplossing voor zero-emissiezones

13-03-2024 Lidbedrijf DENSO heeft de One Cool Solution ontwikkeld. Dit is een koelsysteem voor een elektrische bakfiets. De koelbakfiets komt dit voorjaar op de weg. De redactie van evofenedex magazine ging langs bij het bedrijf om er meer over te horen.

Voor de deur bij DENSO in Weesp heeft new business development-manager Theo Egberts een exemplaar van een elektrische bakfiets met koelopbouw neergezet. Het is absoluut een nieuwe business van een bedrijf dat wereldwijd leverancier is van geavanceerde componenten voor de auto-industrie. Leuk feitje: DENSO is ook de uitvinder van de QR-code. Oorspronkelijk ontwikkeld voor de logistiek van Toyota en later beschikbaar gesteld voor algemeen gebruik.

Sneller de stad in

Egberts vertelt dat DENSO in 2021 is gestart met het ontwikkelen van een kleine, transportabele koelcontainer die in distributiecentra geladen en in lokale hubs over bestelauto’s verdeeld kunnen worden. “Maar al heel gauw zagen we ook mogelijkheden voor gebruik op bakfietsen. We zien dat het steeds moeilijker is geworden om een bestelauto te parkeren, en met een fiets kun je in steden op veel meer plaatsen komen. Ook in smalle straten. En natuurlijk krijgen bedrijven te maken met emissievrije zones. Een elektrische koeriersfiets is goedkoper dan een bestelauto en in stedelijk gebied meestal ook sneller. We zagen al snel dat er behoefte is aan fietsen voor geconditioneerd vervoer voor de zorg en voor groothandels en restaurants.”

Actieve koeling

Het resultaat van twee jaar ontwikkelen is de One Cool Solution. “Met een actieve koeling blijft de ingestelde temperatuur behouden. En als de deur even open is geweest, gaat de temperatuur weer snel terug”, zegt Egberts. “Dat is ook doorlopend op afstand te volgen. Het systeem is via internet verbonden met een website waarop de ondernemer of transportplanner inlogt en realtime bijvoorbeeld de temperatuur, de gps-locatie en de status van de deur kan zien. Ook kun je het moment van inschakelen en de temperatuurinstelling voorprogrammeren.”

Denso levert alleen de koelsystemen. De keuze voor het onderstel is aan de klant. “Voor de tests hebben we fietsen gebruikt van Urban Mobility en EAV. We kunnen klanten de namen geven van producenten die fietsen maken die onder de box passen, maar staan ook open om dit met andere fabrikanten af te stemmen. De standaard One Cool Solution is berekend op de 80 x 120 cm-pallet ofwel de modulemaat van 40 x 60 cm-transportbakken. We willen de boxen leveren voor een laadvermogen van circa 150 tot 250 kilogram. Een fiets moet dus 400 tot 600 kilo kunnen dragen als je de fiets, box, fietser en lading meerekent.”

Operational lease

“De One Cool Solution is een internationaal project binnen Denso”, legt Egberts uit. “Het is begonnen met een koelbox als rugzak voor fietskoeriers in Zuidoost-Azië en een kleine koelbox voor bestelbusjes. We werken voor deze projecten samen met collega’s uit Australië, Duitsland, Finland, Italië en Nederland. Veldtests hebben we hier in de buurt gedaan met een transporteur voor groente-, vis- en vleesgroothandels, en in Duitsland met een voedselbank en een bedrijf dat sushi voor supermarkten levert. De uitkomsten gebruikten we om het systeem te verbeteren.”

Hij vervolgt: “We zijn nu zover dat we de productie kunnen opstarten. Voorjaar 2024 willen we met de leveringen beginnen. DENSO gaat het systeem op operational lease-basis leveren. “Peace of mind, noemen we dat. De klant koopt alleen de fiets en wij verzorgen de koeling. Er is geen investering nodig en er is geen omkijken naar onderhoud en reparatie. Na afloop van het contract maken wij de box geschikt voor nieuw gebruik. We gaan voor maximale duurzaamheid.”

Tekst en foto: Ed Coenen. Dit artikel is eerder verschenen in evofenedex magazine 10/2023.