skipToContentskipToFooter

Chauffeurstekort loopt snel op, waardering is hard nodig

22-11-2022 Op initiatief van diverse werkgevers- en werknemersorganisaties staat donderdag 8 december in het teken van de vrachtautochauffeur. Bedrijven zetten op deze speciale dag chauffeurs van onder meer distributiecentra, transportbedrijven, supermarkten en benzinestations  in het zonnetje.

Met de Dag van de Vrachtwagenchauffeur willen de samenwerkende organisaties de aantrekkingskracht van het chauffeursvak en de waardering hiervoor vergroten. Veel ondernemers hebben zich al opgegeven via de website en doen mee met leuke acties.  Chauffeurs krijgen bijvoorbeeld een warm welkom met een kopje koffie met wat lekkers, een ontbijtje, een snack, goodiebag of ander leuk presentje zoals een persoonlijke bedankkaart met de namen van de mensen van het laad- of losadres.

Chauffeurstekort verdrievoudigd in 2026

Waardering voor het chauffeursvak is hard nodig. Dit blijkt ook uit een rapport van de International Road Transport Union (IRU) van 14 november 2022. Volgens het rapport is het chauffeurstekort in 2026 verdrievoudigd als er geen actie wordt ondernomen. Daarbij gaat het om een tekort aan vrachtauto-, bus- en touringcarchauffeurs in heel Europa. De toegenomen vraag naar vervoer en een vergrijzende chauffeurspopulatie zijn de belangrijkste oorzaken van het tekort. 

Oplossingen

IRU-secretaris-generaal Umberto de Pretto: “De crisis van het chauffeurstekort in Europa versnelt snel. Zonder chauffeurs komt de economie tot stilstand; vrachtwagens vervoeren 75 procent van het Europese vrachtvolume en 85 procent van de bederfelijke, hoogwaardige en medische goederen, zoals vaccins en voedsel.” Maar er zijn ook oplossingen:

  • Het aantrekkelijker maken van het chauffeursvak, ook voor vrouwen
  • Het verlagen van de minimumrijleeftijd naar 18 jaar
  • Subsidies verstrekken voor licentie- en opleidingskosten voor nieuwe chauffeurs 
  • Het bouwen van meer veilige en beveiligde parkeerplaatsen. 

Lees meer over het rapport van de IRU: Europe driver shortage to triple by 2026 if no action: new IRU report | IRU | World Road Transport Organisation

Oproep aan leden

Het regelmatig blijk geven van waardering maakt het chauffeursvak aantrekkelijker en draagt tevens bij aan het behoud van chauffeurs. We roepen onze leden dan ook op mee te doen met de Dag van de Vrachtwagenchauffeur op 8 december en jouw chauffeur(s) in het zonnetje te zetten. 

Aanmelden en een digitale toolkit (met o.a. banners en posters) kan je downloaden via de website: Dag van de Vrachtwagenchauffeur: 8 december 2022 - Dag van de chauffeur. Hieronder alvast enkele voorbeelden die je direct kunt downloaden.

Logo dag van de vrachtwagenchauffeur_8DEC_2022_FC.png