skipToContentskipToFooter

Voor ervaringen met aanvragen van ontheffingen bij overheidsloket

10-07-2024 evofenedex heeft vandaag het meldpunt ZE-zones geopend. Ondernemers kunnen daar hun ervaringen met het aanvragen voor ontheffingen voor zero-emissiezones delen. De feedback van ondernemers gebruiken we om het aanvraagproces van het ‘Centraal Loket ontheffing zero-emissiezones’ te evalueren. 

Ondernemers kunnen sinds maandag 1 juli ontheffingen aanvragen voor de zero-emissiezones via het Centraal Loket ontheffing zero-emissiezones. Dit overheidsloket is te bereiken via de website van de RDW. Voor ondernemers is het belangrijk dat het aanvraagproces voor de ontheffingen voor de ZE-zones soepel verloopt. Daarom heeft evofenedex op 10 juli een meldpunt geopend. Ondernemers kunnen bij ons hun ervaringen met het overheidsloket te delen.

evofenedex meegedacht over loket

"De invoering van de zero-emissiezones markeert een stap in de richting van duurzame steden”, zegt algemeen directeur Bart Jan Koopman van evofenedex. “Het betekent een grote verandering voor veel ondernemers die dagelijks in stadscentra werken. De afgelopen maanden hebben we mogen meedenken over de inrichting van een soepel aanvraagproces voor de ontheffingen en daarom vertrouwen we op een goede werking van het Centraal Loket. Om de ondernemers bij te staan in deze transitieperiode, houden we als evofenedex graag een vinger aan de pols. Mochten zij onverhoopt toch tegen problemen aanlopen, dan horen we dat graag direct. Daarom zijn we een meldpunt voor ZE-zones gestart, zodat we de bevindingen kunnen meenemen voor verbeteringen van het aanvraagproces.”  

Ondersteunen van ondernemers

In het klimaatakkoord van 2019 is afgesproken dat gemeenten zero-emissiezones kunnen invoeren. De eerste zero-emissiezones gaan in op 1 januari 2025 in circa 15 gemeenten. Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren stappen gezet om hun logistieke processen te verduurzamen en zich voor te bereiden op de zero-emissiezones. evofenedex heeft ze hierbij ondersteund. Toch kan het zijn dat sommige bedrijven nog niet (tijdig) een switch hebben kunnen maken. Voor die ondernemers zijn er oplossingen bedacht om in de ZE-zones te kunnen blijven werken.

Ontheffingsmogelijkheden

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft, in overleg met evofenedex en andere partijen, meerdere ontheffingsmogelijkheden voor ondernemers opgesteld. Er zijn in totaal negen soorten ontheffingen beschikbaar: zes landelijke en drie gemeentelijke. Ondernemers kunnen een gemeentelijke ontheffing pas aanvragen zodra de betreffende gemeente de benodigde besluiten hiervoor heeft genomen en documenten heeft ondertekend.

Bij het Centraal Loket ontheffing zero-emissiezones zijn in de eerste drie dagen gemiddeld 670 aanvragen per dag ingediend sinds de opening, vertelt Melanie van der Horst, de Amsterdamse wethouder van Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit.

Meer informatie

Het meldpunt ZE-zones van evofenedex is vanaf vandaag online te bereiken. Ondernemers kunnen via de Zero-emissie kentekencheck controleren of hun voertuigen de ZE-zones in mogen.