skipToContentskipToFooter

Snelweg van Moordrecht tot Oudenrijn krijgt volgende maand nieuw asfalt

13-05-2024 Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor ernstige hinder en afsluitingen op de A12 tussen Den Haag en Utrecht in juni. Van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn wordt onder meer het asfalt vervangen en dat zorgt voor overlast voor het verkeer. Op elf doordeweekse dagen zijn twee van de vier rijstroken van Nieuwerbrug tot aan De Meern niet beschikbaar. Ook wordt de A12 tien nachten en vier weekenden geheel in deze rijrichting afgesloten. 

Weggebruikers op de A12 moeten in juni rekening houden met grote verkeershinder en fors extra reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur. Eric Diepstraten, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat in Midden-Nederland, roept weggebruikers op om niet in de file aan te sluiten. “De hinder kan enorm oplopen als weggebruikers hun gedrag niet aanpassen.”

Werkzaamheden A12

Het wegdek van de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn richting Utrecht bereikt het einde van de levensduur. Ook voorziet Rijkswaterstaat dat over een paar jaar op delen van de A12 de vastgestelde geluidsnormen mogelijk worden overschreden. Daarom wordt het asfalt vervangen door een stillere variant. Daarnaast voert de aannemer onderhoudswerkzaamheden uit aan viaducten waaronder viaduct Strijkviertel bij De Meern, worden de voegovergangen vervangen en werken de vangrails gerepareerd.

Weekendafsluitingen en nachtafsluitingen

Tijdens de werkzaamheden is de A12 Den Haag richting Utrecht vier weekenden (7-10, 14-17, 21-24 juni en 28 juni–1 juli) dicht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. De A12 blijft in deze weekenden wel open van oprit Gouda tot afrit Reeuwijk. Daarnaast vinden er 10 nachtafsluitingen plaats. Op 11 doordeweekse dagen zijn 2 van de 4 rijstroken niet beschikbaar van Nieuwerbrug/Harmelen tot aan De Meern. Er geldt dan een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur. Rijkswaterstaat informeert de weggebruiker per weekend over de exacte afsluitingen, verwachte hinder en omleidingen.

Werk thuis of reis anders

Rijkswaterstaat geeft weggebruikers het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen met bijvoorbeeld de trein. Hierdoor kunnen weggebruikers die echt de weg op moeten gebruik blijven maken van de A12, zoals het vrachtverkeer. Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina Groot Onderhoud A12